Yabancı Sağlık Sigortası 2024 Formu Doldur, En Uygun Fiyatları Gör
Formu Doldur, En Uygun Fiyatları Gör
Online Ödeme ve Anında Poliçe

Tüm Fiyatları Karşılaştır
En Uygun Sigortayı Seç
Anında Online Satın Al

* Web sitemizdeki tüm sigortalar, 16/06/2021 tarih ve 2021/8 sayılı vize ve İkamet İzni taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortalarına ilişkin genelgede belirlenen asgari teminat yapısına uygundur.

1
Fiyatı Gör
2
Online Öde
3
Anında Poliçeni Al
Mevcut İkamet Bitiş Tarihi
Rating
5.0
3506 reviews

İkamet için Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?

Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de minimum 1 yıl veya daha uzun süre ikamet edecek yabancı uyruklu bireylerin zorunlu yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Bir başka deyimle, Türk vatandaşlığına sahip olmayan yabancıların, ikamet izni ya da oturma izni almak için satın aldıkları sağlık sigortasıdır.

Web sitemizdeki sunduğumuz sigortalar, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince kısa dönem ikamet izni başvurularında yaptırılması gereken özel sağlık sigortası olup, 10/05/2016 tarih ve 16 sayılı Vize ve İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge' de belirlenen asgari teminat yapısını (16/06/2021 tarihli ve 2021/8 sayılı genelge kapsamındaki değişiklikler ile) kapsamaktadır.

E-ikametsigorta.com, Türkiye'nin İlk ve Lider Online Yabancı Sağlık Sigortası satın alma platformudur ve Sadece Yabancı Sağlık Sigortası / İkamet İzin Sigortası sunar. Bu amaç ile kurulmuştur.

Web sitemizdeki sigortalar, Tüm İkamet Başvuruları için geçerlidir. Sigortacılık dışında faaliyetimiz sözkonusu değildir. Web sitemizdeki ikamet süreçleri hakkındaki tüm bilgiler, sigortalılarımızı bilgilendirme amaçlıdır.

Yabancı Sağlık Sigortası Tedavi Limitleri
Ayakta Tedavi
Anlaşmalı
Yıllık Tedavi Limiti
5.000 TL
Sigortalı Katılım Payı
%20
Anlaşmasız
Yıllık Tedavi Limiti
5.000 TL
Sigortalı Katılım Payı
%40
Yatarak Tedavi
Anlaşmalı
Yıllık Tedavi Limiti
Limitsiz
Sigortalı Katılım Payı
%0
Anlaşmasız
Yıllık Tedavi Limiti
50.000 TL
Sigortalı Katılım Payı
%20

Sorular ve Cevaplar

Türkiye’de ikamet başvurusu yapmak isteyen yabancılar, turistik vizeleri bittikten sonra Türkiye’den çıkış ve giriş yapmaksızın kalmaya devam edebilmek için yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancı konuklar için oturma izni için sağlık sigortası yaptırmak zorunluluktur. Ancak Yabancı birey, Türk vatandaşlığı dahil Çifte vatandaşlığa sahip ise bu şart aranmaz.
İkamet için geçerli Yabancı Sağlık Sigorta Fiyatları, Doğum Yılı ve Sigorta Şirketlerine göre değişmektedir. Ana Sayfamızdaki formu doldurarak, yaşınıza göre sigorta şirketlerinin karşılaştırmalı fiyatlarını görebilir, size en uygun olanı seçebilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortasına sahip Yabancı bireyler, anlaşmalı sağlık kuruluşlarında gerçekleşen tanı ve tedavilerine ait sağlık masrafları, poliçede belirtilen teminatlar, limit, ödeme oranı ve istisnalara uygun olarak karşılanmaktadır.
Bu masraflar, sigortalının sahip olduğu poliçede belirlenen Sağlık Sigortası Genel Şartları’na ve Özel Sağlık Sigortaları Yönetmeliği’ne ve bu özel şartlara göre sağlık kurumları uygulama şartlarına uygun olarak hazırlanmaktadır.
Yabancı Sağlık Sigortası Ayakta ve Yatarak Tedavi Teminatı olarak 2’e ayrılır.
Ayakta tedavilerde yıllık 5.000 TL Kullanım Limiti vardır.
Anlaşmalı Hastanelerde sadece %20 ’sini sigortalı ödemektedir. Anlaşmasız Hastaneler de %40 Katılım Payı söz konusudur.
Bekleme süresi Poliçe süresinin yarısı kadardır.
Yatarak Tedavilerde Anlaşmalı Hastanelerde Limit yoktur.
Anlaşmasız Hastanelerde %20 Katılım Payı ile Maksimum 50.000 TL yıllık Limit söz konusudur.
Bekleme süresi Poliçe süresinin 3/4 kadardır.
Genel olarak İkamet sigortası 1 yıllık olarak düzenlenir. Poliçe kapsamındaki teminatlar, poliçe başlangıç ve bitiş tarihlerinde bekleme sürelerine uygun olarak aktiftir. Birçok sigorta şirketi, 2 yıllık ikamet başvuruları da mümkün olduğu için 2 yıllık yabancı sağlık sigortası da düzenleyebilmektedir. www.e-ikametsigorta.com üzerinden 2 yıllık Yabancı Sağlık Sigortası fiyatlarını karşılaştırarak görebilir, 2 yıllık poliçenizi çok kolay bir şekilde satın alabilirsiniz.
Evet, Yabancı sağlık sigortası iptal edilebilir. Yabancı Sağlık Sigortası poliçesinin düzenleme amacı ikamet için zorunlu olmasıdır. Bu nedenle iptal koşullarının da bir gerekçeye sahip olması gerekir. Bu belgeler olmadan iptal işlemi sağlanamaz. İptal kuralları tüm sigorta şirketlerinde aynıdır.
İptal Koşulları;
• Göç idaresinin sigortaya ihtiyaç olmadığını ileten kaşeli / imzalı belgenin iletilmesi durumunda
• İkamet izni iptalinin gerçekleşmesi durumunda, göç idaresi tarafından kaşeli / imzalı resmî belgenin iletilmesi
• Sigortalının, SGK kurumuna geçiş yapması durumunda, SGK kurumu kapsamına dahil olunduğunu gösterir belge ibrazında.
Türkiye'de turistik vize sonrasında yaşamak veya çalışmak isteyen yabancı uyruklu bireyler, yabancı sağlık sigorta yaptırabilirler. Yabancı sağlık sigortası yaptırmak ve sigorta başvuru koşulları sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı sigorta şirketlerinde belirli bir yaşlara kısıt söz konusudur. Genel olarak 0-65 yaş arası yabancılara sağlık sigortası, standart olarak verilmektedir. Detaylı bilgi için e-ikametsigorta.com üzerinden formu doldurarak, yabancı sağlık sigortası fiyatlarını karşılaştırmalı olarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Yabancı uyruklu bir bireyin eşi Türk vatandaşı ise, yabancı sağlık sigortasından önce Türk Eşin SGK sorgulaması yapılır. Türk Eşin Aktif SGK’sı olup borcu yok ise ikamet başvuru için yabancı eşe ikamet sağlık sigortası gerekmez.
Eşi SGK’lı değil veya Sgk’sı olup borcu olan Türk eş ise, bu koşulda Yabancı bireyin Türkiye’de ikamet başvurusu yapabilmeleri için yabancı sağlık sigortası yaptırması zorunludur.
Özel Sağlık Sigortası isteğe bağlı yapılabilen bir sigortadır. Yabancı Sağlık Sigortası Türkiye’de oturma izni almak isteyen yabancı uyruklu bireyler için zorunludur. Artı olarak Özel Sağlık Sigortası, Yabancı Sağlık Sigortasına göre daha kapsamlıdır ve isteğe göre sigorta poliçesine ek teminatlar eklenebilir. Ancak Yabancı Sağlık Sigortasında ek teminat eklenemez, standart yapıya sahiptir, değiştirilemez.
Yabancı sağlık sigortası sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir.
Yabancı sağlık sigortası kapsamında doğum ve gebelik teminatı verilmemektedir.
Hayır, genişletilemez. İkamet Sağlık Sigortaları Teminat ve Kapsamları Standart olup zorunlu sigortalarda bu mümkün değildir.
İkamet için Yabancı Sağlık Sigortası, Pasaport numarası, Yabancı Kimlik Numarası (YKN) ve Vergi Kimlik Numarası ile satın alınabilmektedir. Herhangi birisini tercih edebilirsiniz.
Yabancı Sağlık Sigortası başlangıç tarihi, İkamet Başvuru Kayıt tarihi ile aynı olmalıdır. Bir başka ifade ile, İkamet başlangıç ve bitiş tarihleri ile aynı olmalıdır. İkamet Uzatma ise, İkamet bitiş tarihi, Poliçe başlangıç tarihi olmalıdır.
Evet, yapılabilir. Sigorta şirketlerine göre bu tarih aralıkları değişmektedir.
Evet, yapılabilir. Sigorta şirketlerine göre bu tarih aralıkları değişmektedir.
Evet, aynıdır. Tüm sigorta şirketlerinde kapsam ve limitleri standarttır.
Evet, Yabancı Sağlık Sigortası yoğun bakımı da karşılar. Ancak yoğun bakım yatış süresi yılda 100 gün ile sınırlıdır.

Ayakta tedavi teminatı ile aşağıdaki tedavi giderleriniz Satın aldığınız Yabancı Sağlık Sigorta Şirketi Anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarında sınırsız, anlaşmalı olmadığı sağlık kuruluşlarında ise belirli limitler dahilinde karşılanır:

  • Doktor muayeneleri
  • İlaçlar
  • Laboratuvar
  • Röntgen
  • İleri Tanı
  • Fizik Tedavi (15 Seans)
  • Küçük Müdahaleler

Yatarak tedavi teminatı ile aşağıdaki sağlık giderleriniz, Satın aldığınız Yabancı Sağlık Sigorta Şirketi anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarında sınırsız, anlaşmalı olmadığı sağlık kuruluşlarında ise belirli limitler dahilinde karşılanır:

  • Cerrahi Tedavi
  • Medikal Tedavi
  • Hastanede kalınan sürede ortaya çıkan oda, yemek, yatak ve refakatçi masrafları
  • Operatör Doktor
  • Yoğun Bakım
  • Kemoterapi
  • Radyoterapi
  • Diyaliz
  • Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi (15 Seans)
  • Ambulans

İkamet için geçerli Yabancı Sağlık Sigortası aşağıdaki diğer tedavileri de karşılamaktadır:

  • Trafik Kazası Sonrası Diş Tedavisi
  • Evde Bakım
  • Suni Uzuv
  • Yardımcı Tıbbi Malzeme

Anlaşmalı Sigorta Şirketleri

Türkiye'nin lider sigorta şirketleriyle sizlere en kaliteli hizmeti veriyoruz.

e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta
e-ikamet sigorta

Mutlu Müşteriler

Müşteri memnuniyetinde %100 başarı hedefliyoruz. Yüzlerce mutlu müşterilerimizden sadece bir kaçını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız. Siz de E-İkamet Sigorta'nın mutlu müşterileri arasına katılmak istiyorsanız bizimle en kısa sürede iletişime geçin. Müşteri temsilcilerimiz size en kısa süre içerisinde yardımcı olacaktır.

Diğer paylaşımlarımızı görmek için lütfen tıklayınız.

Diğer Ürünlerimiz

24/7 support

Biz Kimiz?

E-ikametsigorta.com, Türkiye'nin ilk Online Yabancı Sağlık Sigortası satın alma platformudur. Sitemiz sadece Yabancı Sağlık Sigortası / İkamet İzin Sigortasını sunar. Bu amaç ile kurulmuştur. Bunun dışında hiçbir farklı sigorta ürünü yoktur.

Daha fazla bilgi
yabancı sağlık sigortası teminatlar

Teminatlar

Poliçelerimiz tüm ikamet başvuruları için geçerlidir. Web sitemizdeki tüm sigortalar, 16/06/2021 tarih ve 2021/8 sayılı vize ve İkamet İzni taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortalarına ilişkin genelgede belirlenen asgari teminat yapısına uygundur.

Daha fazla bilgi
3d secure payment

Güvenli Ödeme (3D Secure)

Siz değerli müşterilerimizin güvenliği için tahsilat işlemlerinde 3D Secure kullanmaktayız. İnternet üzerinden, kredi ve banka kartlarıyla yapılan ödemelerde, kart sahibinin ve kartının güvenliğinin sağlanabilmesi için geliştirilmiş sisteme 3D Secure denir.

about residence permit

İkamet İzinleri Hakkında

Ülkemize vize veya vize muafiyetinden fazla süre yada 90 günden fazla süre kalacak yabancıların ikamet tezkeresi alması zorunludur. Aşağıdaki ikamet türlerinden, durumunuza en uygun olanı seçerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Daha fazla bilgi
Arkadaşını Davet Et, 50 TL Migros Hediye Çeki Kazan!

Size özel linkinizi oluşturup arkadaşlarınızla paylaşın. Satın alınan her poliçe için 50 TL Migros Hediye Çeki kazanın!

E-ikamet Süreçleri

E-ikamet sistemi aracılığıyla ikamet izni başvurusu yapacak olan yabancı uyruklu kişilerin 3 ayrı kategoride başvuru türü hakları bulunmaktadır.

E-ikamet Başvuru Türleri Nedir?

  • E-ikamet İlk Başvurusu; Türkiye‘de yasal olarak kalma süreleri içerisinde başvuru yapmaları gerekmektedir ve maksimum 2 yıllık olarak başvuru yapılabilir.
  • E-ikamet Uzatma Başvurusu; İkamet izni bulunan yabancılar, Türkiye'de yaşamaya devam etmek istemesi halinde, iki ay önce E-ikamet Uzatma başvurularını yapmaya başlamaları gerekmektedir. Maksimum 2 yıllık olarak E-ikamet Uzatna Başvurusu yapılabilir
  • E-ikamet Geçiş Başvurusu; Herhangi bir sebep ile ikamet türünü değiştirecek kişiler bu tür ikamete başvuru yapmaları gerekmektedir.

Sırbistan – Karadağ uyruklu olan yabancılar, E-ikamet Başvuru işlemlerini ilk kez ikamet izni başvurusu yapıyorum, sekmesinden gerçekleştirmelidirler.

E-ikamet sisteminde başvuru işlemleri aşamasında başvuru durumunuza uygun seçeneği seçmenizin ardından karşınıza gelen ekranda yeni bir başvuru oluşturmak, mevcut başvurunuza devam etmek ya da mevcut başvurunun durumunu inceleyebileceğiniz sekmeler gelmektedir. Bu sekmelerden durumunuza uygun olana tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-ikamet Başvuru esnasında zorunlu alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. E-ikamet Başvuru bilgilerinin mutlaka doğru olması kanunlar açısından ve E-ikamet izninin akıbeti bakımından son derece önemlidir. Hatalı bilgilerin kasıtlı bir biçimde girilmiş olduğunun tespit edilmesi durumlarında 5237 no’lu Türk Ceza Kanunu’nun 206. Maddesi uyarınca yalan beyanda bulunmuş olan kişiler hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Yalan beyanda bulunmalarından ötürü bu kişilerin ikamet başvuruları reddedilecek, ikamet izni almış olsalar dahi, bu izin iptal edilerek haklarında sınır dışı uygulaması başlatılacaktır.

E-ikamet Başvuru esnasında özellikle Türkiye’ye giriş yapılması esnasında kullanılan pasaport numarasının eksiksiz ve doğru bir biçimde yazılması önem arz etmektedir. Aynı zamanda ikamet için yabancı sağlık sigortası bilgileri de eksiksiz bir şekilde girilmelidir. E-ikamet izni başvurularına dair bilgilendirmeler başvuru sırasında hangi iletişim türünü tercih ettiğinize göre yapılmaktadır. Bu sebeple E-ikamet Başvuru esnasında verilecek olan iletişim bilgileri de mutlak surette eksiksiz ve doğru olmalıdır. E-ikamet Randevu tarihi ve saatinde ikamet izni başvurusu bulunan yabancı uyruklu kişi bizzat kendisi yaşamak istediği ilin göç idaresi müdürlüğüne başvuruda bulunduğu ikamet izni türüne uygun hazırladığı evraklarla giderek, başvuru işlemini tamamlamalıdır. E-ikamet Başvurusu sırasında eksik evrakların bulunması durumunda göç idaresi müdürlüğü, 30 gün süresi içerisinde evrak tamamlanmasını istemektedir.

E-ikamet.goc.gov.tr web sitesinden doldurulacak olan E-ikamet izni başvuru belgesinde yabancı uyruklu kişinin bir form doldurması istenmektedir. Doldurulan formun bir çıktısı alınarak başvuru evraklarıyla birlikte randevu günü il göç idaresi müdürlüğüne teslim edilmelidir.

E-ikamet izni başvuruları, mevcut bir ikamet iznine sahip olup Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler ile vize veya vize muafiyeti yoluyla Türkiye’ye giriş sağlamış olan ve en çok 90 güne kadar olan bu süresi devam eden yabancı uyruklular tarafından gerçekleştirilebilir.

Her ne kadar 6458 No’lu kanunda belirtilmiş olsa da yurtdışından E-ikamet Başvuruları şu anda uygulamaya girmediği için yapılamamaktadır. İlerleyen süreçte bu uygulamanın devreye girmesiyle beraber yurtdışından da E-ikamet Başvuruları yapılabilecektir.

E-ikamet Kısa Dönem İkamet Nedir?

Kısa dönem ikamet başvurusu, ikamet almak isteyen yabancıların çoğunluğunun tercih etmek durumunda olduğu ikamet türüdür. Bu ikamet başvurularında maksimum 2 yıllık başvuru yapılabilmektedir."

E-ikamet Turistik Amaçla İkamet İzni Nedir?

Türkiye’ye gezmek maksadıyla, akraba ya da aile ziyareti gibi turistik vizeyle veya vize muafiyetiyle gelmiş olan yabancı uyruklu kişilerin E-ikamet web sitesi üzerinden E-ikamet randevu alma aşamasında Turizm amaçlı kalacak kişiler seçeneğini işaretlemesi gerekmektedir. Turistik amaçlarla yapılan oturum izinleri 1 yıllık ya da pasaportun geçerlilik süresine göre 2 yıllık olarak düzenlenebilmektedir.

Tedavi Olmak İçin Alınan E-ikamet İzni Nedir?

Ülkesinde tedavi gerçekleştiremeyen ya da yeterli olanağı olmaması sebebiyle hastalık sebebiyle ülkeye giriş vizesi alarak gelmiş olan ve tedavisi 90 günden daha uzun sürecek olan yabancıların gerekli şartları sağlamaları halinde, tedavileri boyunca kısa dönemli E-ikamet izni almaları mümkündür.

İşyeri Açmak ya da Ticaret Amacıyla E-ikamet İzni Nedir?

İşveren görüşmeleri gerçekleştirmek ya da ticaret (bir şirkete ortak olmak ya da işyeri açmak) gibi amaçlarla Türkiye’ye vize alarak giriş yapmış olan yabancı uyruklu kişilerin gerekli koşulları taşımaları durumunda 1 ya da 2 yıllık e-ikamet izni alabilmeleri söz konusudur.

Gayrimenkul (Ev) Alarak Kalmak İsteyen Yabancı Uyrukluların E-ikamet İzni Nedir?

Yurt dışında veya yurt içinde yaşayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de gayrimenkul (ev) satın almaları durumunda kanunlarca belirlenen şekilde 1 yıl ya da daha uzun süreli ikamet iznine hak kazanabilirler. Yurtdışında ikametlerini sürdüren yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’den ev satın almalarından sonra tapularıyla hali hazırda ikametgahlarının olduğu ülkede yer alan T.C. dış temsilciliklerine başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri halinde, tapu amaçlı vizelerini alarak ülkeye giriş yapmaları sonrası E-ikamet sistemi üzerinden başvuru yaparak 1 yıllık ya da daha uzun sürelerle ikamet hakkı elde etmeleri söz konusudur.

E-ikamet Öğrenci İzni Nedir?

Türkiye'de bir yüksek öğretim kurumunda öğrenim görecek olan 18 yaşından büyük erişkinler öncelikle eğitim görecekleri eğitim kurumuna kayıt yaptırarak ve kayıt belgeleriyle, ikamet ettikleri veya uyruğunda bulundukları ülkedeki Türk Temsilciliklerine başvurarak, öğrenim amaçlı vize ile giriş yapmaları gerekir.

Öğrenim amaçlı vize ile giriş yapan yabancı öğrenciler, vize süresi içerisinde ikamet edeceği ildeki ilgili kuruma başvurarak ikamet izni talebinde bulunabilir. Başvuru yapan yabancı öğrencilere öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak olan öğrenci ikamet izni düzenlenir

E-ikamet Aile İzni Nedir?

E-ikamet Aile İznine kimler başvuru yapabilir; Türk vatandaşı ile evli yabancılar veya Türkiye’de yasal olarak çalışma izni olan yabancılar aile bireyleri için aile ikameti başvurusunda bulunabilirler. Aile E-ikamet başvuruları maksimum 3 yıllık yapılabilir ve 3 yıllık ikamet başvurularını sadece sgk/bağkur sahibi bireyler yapabilir , özel sigortalar ile maksimum 2 yıllık yapılabilmektedir. Aile e-ikameti izni başvurusunda bulunan tüm bireylerin sigortalı olması zorunludur. Bu ikamet türünde var ise 18 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaş üstü bireylerde sigortalanmalıdır. Aile e-ikamet izni başvurusunda bulunacak kişilerde Türk eşlerin destekleyici olarak sigortalı olması gerekir eğer ki Türk eşin sgk/bağkur sahibi ise sadece provizyon belgesi alması yeterlidir ancak sgk/bağkur yok ise Türk eşinde Türkiye standartlarına uygun minimum teminata sahip yatarak özel sağlık sigortasına sahip olması gerekir ve bu sigorta maksimum 1 yıllık olarak düzenlenebilir.

E-ikamet Uzun Dönem İkamet İzni Nedir?

Uzun dönem e-ikamete başvuru yapılabilmesi için Türkiye’ de kesintisiz olarak 8 yıl ikamet etme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu ikamet türü için genellikle sigorta zorunluluğu yoktur.

E-ikamet izni almak isteyen yabancı uyrukluların, vize ya da vize muafiyeti süresi olan en çok 90 günlük sürenin bitmesinden önce mutlaka ikamet izni başvurusu yapılmalıdır. Yukarıda bahsedilen süreyi kaçıran yabancı uyruklu kişilerin, kendilerine kesilecek olan cezaları ödeyerek Türkiye’den çıkış yapması gerekmektedir. Vizesi bitmiş ya da vize süresini geçirmiş olan yabancı uyrukluların, bu sürenin dolmasından sonra maksimum 10 gün içerisinde mazeretli şekilde e-ikamet izni randevusu alarak başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi mümkündür. Cezasını ödemeden çıkış gerçekleştiren yabancı uyruklulara deport ya da çıkış yasağı uygulaması yapılmayacaktır. Vize süresi dolmuş olan ve E-ikamet başvurusunu kaçıran yabancı uyrukluların cezalarını ödeyerek Türkiye’den ayrılmaları sonrası hiç beklemeden tekrar Türkiye’ye giriş yapmaları söz konusudur.

E-ikamet iznine başvuru 01.01.2015 tarihinden itibaren yurtdışındaki Türkiye temsilcilikler vasıtasıyla alınacaktır ibaresi 6458 sayılı kanuna girmiştir. Ancak temsilciliklerin hazırlık aşamaları bitene kadar, başvuru işlemlerinin Türkiye’deki il göç idaresi müdürlüklerine yapılması gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin E-ikamet izni durumlarına uygun vizeyle Türkiye’ye giriş yapması ve ardından devletimizin resmi web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/web sitesi üzerinden randevu alması, randevu gününde göç idaresi müdürlüklerinin ofislerine şahsen E-ikamet izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Bazı yabancı uyruklular E-ikamet izninde muaf olarak Türkiye’de kalabilirler. Bunlar;

  • Vize süresi veya vize muafiyeti sürecinde Türkiye’de bulunanlar,
  • Çıkma izni yoluyla Türk vatandaşlığını kaybetmiş kişiler,
  • Uluslararası koruma başvurusu bulunan ve kayıt belgesi sahibi olanlar,
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin tarafı olduğu ikili ya da çok taraflı anlaşmalar yoluyla ikamet izninden muaf olan ülkelerin vatandaşları,
  • Türkiye’de görev gerçekleştiren diplomasi temsilcileri ve konsoloslukların resmi memurları ile bu kişilerin eşleri ve bakmakla yükümlü çocuklarıyla sınırlı olmak kaydıyla Dışişleri Bakanlığına bildirilenler,
  • Geçerli çalışma izni sahipleri,
  • Uluslararası kuruluşların Türkiye temsilciliklerinde görevli olan ve alan ile statüleri anlaşmalar tarafından belirlenmiş kişiler,
  • Uluslararası koruma statüsü kimlik belgesi sahipleri
  • Vatansız kişi kimlik belgesi sahipleri,
  • Uluslararası kotuma başvurusu kimlik belgesi sahipleri.

Yabancı uyruklu kişilerin geçerli ikamet izin kartlarının arka bölümünde bulunan ikamet izin sürelerinin tamamlanmasına 60 gün kalmasından itibaren E-ikamet izin uzatma başvurusu için randevu uluşturulabilir. E-ikamet izin uzatma başvuruları her halükârda geçerli ikamet izni süresi bitmeden yapılmalıdır. Aksi durumda yabancı uyruklu kişi belirli bir mazeret göstererek 15 gün içerisinde ikamet izni başvurusu yapabilse de bu başvuru ilk defa başvuran birisi olarak yapılmalıdır. İkamet izni süresinin tamamlanmasına yakın Türkiye’de ikametini sürdürmek isteyen yabancı uyrukluların oturum izinlerini uzatmak için randevu almaları gerekmektedir. Randevular internet üzerinde bulunan E-ikamet internet sitesi aracılığıyla alınmaktadır. E-ikamet izinlerinin uzatılması genel itibariyle 1 veya 2 yıllık sürelerle gerçekleştirilir. E-ikamet izin süresi dolmadan randevu almayan yabancılar Türkiye’de kaçak duruma düşerler ve haklarında ikamet izni olmadan kaç gün Türkiye’de kaldılarsa bu süreye paralel bir harç cezası hükmolunur. Kaçak duruma düşen yabancı uyruklu kişiler cezalarını ödemeleri halinde beklemeden tekrar Türkiye’ye giriş gerçekleştirebilirler.

E-ikamet izinlerinde harç bedellerinin hesaplanması yabancı uyruklu başvuru sahibinin ülkeye geliş amacı ve hangi ülkenin vatandaşı olduğuna göre farklılık gösterebilmektedir. E-ikamet izni harç bedelleri her sene güncellenir. Genel itibari ile 80 Dolar’dır.

Başvuru yaptıkları ve ikamet izni çıkardıkları ilden başka ilde yer alan bir adrese taşınmak isteyen yabancı uyruklular, taşınmış oldukları yeni ilde ikamet ettiklerini en çok 20 iş günü içerisinde göç idaresi müdürlüklerine bildirerek yeni bir ikamet izni almalıdırlar. Yapılacak olan yeni başvuruda ikamet türünde değişiklik meydana gelmiyorsa, yeni bir ikamet izni belgesi düzenlenmeyecektir. Harcı ödenmiş olan süre için de yeni bir harç bedeli talebi yapılmaz.

E-ikamet iznine sahip olan yabancı uyruklu kişi evlendiği, boşandığı, isminin ve/veya soyadının değiştiği hallerde ikamet izninin alındığı göç idaresine bildirimde bulunulması gerekmektedir. İlgili değişikliğim meydana gelmesinden sonra 20 iş günü süresinde gerekli olan başvuru sağlanmalıdır.

"Türkiye’de yasal olarak ve geçerli bir sebep göstererek uzun süreli kalacaklar için verilen ikamet izin kartları, yabancıların yasal olarak ülkede bulunmaları konusunda yasal bir belgedir bu nedenle özenle saklanması gerekmektedir. Fakat, Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancıların sahip oldukları ikamet izni kartları bazı durumlarda kaybolabilir veya çalınabilir. Bu gibi durumlarda ilk olarak bulunduğunuz ilçedeki en yakın polis merkezine giderek konuyla ilgili tutanak tutturmanız gerekiyor. Bu işlemden sonra göç idaresine giderek aşağıdaki belgeler ile ikamet izin kartınızı yeniden çıkartabilirsiniz.

Peki bu belgeler nelerdir ?

  • Polis merkezinden alınmış kayıp tutanağı
  • Nüfus Müdürlüğünden yerleşim yeri belgesi veya noter onaylı kira kontratı
  • Pasaport fotokopiniz
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Ülke harcınızın yarısı (18 yaşından küçükler için ülke harcınızın ¼ ü ödenmelidir) ödediğinize dair vergi dairesinden alacağınız ödeme makbuzu
  • İkamet Kart ücreti yatırılması ödediğinize dair vergi dairesinden alacağınız ödeme makbuzu

Bu belgeler ile Göç İdaresine başvuru yaptıktan sonra E-ikamet kartınız gelene kadar dahi geçici belgeniz ile Türkiye’de sorunsuz olarak kalabilirsiniz.

Yabancı uyruklu kişi ülkesinde zorunlu kamu hizmeti, eğitim görme ve sağlık sorunları gibi durumlarının oluşması haricinde 1 yıllık süre içerisinde toplamda 6 ayı geçen veya son 5 yıllık süre içerisinde 1 yılı aşacak biçimde Türkiye dışında kalırsa bu durum ikamette kesinti olarak kabul edilmektedir. İkamet süresinde yaşanan kesintiler sonrası ikamet başvurusu yapılırken ya da ikamet izni geçişi esnasında önceki izin süreleri hesaba dahil edilmemektedir.

Kesintisiz ikamet izni süresi hesaplamasında öğrenci ikamet izni süresinin sadece yarısı dikkate alınır. Diğer ikamet izinlerinde ise tam süre hesaplaması yapılır.

E-ikamet izinleri hesaplanırken, çalışma izin süreleri ve çalışma izni muafiyet teyit belgesinin toplam süresi de dahil edilecektir.

Anlaşmalı evlilik yoluyla E-ikamet izni alındığının tespiti halinde; başvuru reddedilir, uzatma yapılmaz, çıkarılan E-ikamet izni iptal edilir. Başka bir E-ikamet iznine başvuru gerçekleştirememeleri halinde Türkiye’den ayrılmaları talep edilir. Bu kişilerin E-ikamet izin sürelerinin hesaplanmasında anlaşmalı evlilik yoluyla aldıkları ikamet izin süresi dahil edilmeyecektir.

Aile ikameti, aile birliğinin korunması ve devamı amacıyla yabancı kişi veya kişilere tanınan kısa dönem ikamet iznidir. Kimler Aile İkameti izni alabilir?

  • Yabancı eş
  • Kendisinin ya da eşinin henüz ergin olmayan çocuğu
  • Kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuğu

Aile ikameti düzenleyebilir. Yani aile ikametinde, ailedeki tüm bireylerin sigortası olmalıdır. Aile ikameti izni başvurusunda bulunan kişinin birden fazla eşi olması halinde ise eşlerden sadece birine aile ikamet izni düzenlenebilir. Fakat çocuklara her halükârda düzenlenebilir. Özellikle çocuklara aile ikameti sağlandığında öğrenci ikamet izni almadan, ilk ve ortaöğretim kurumlarında 18 yaşına kadar eğitim hakkı sağlandığını biliyor muydunuz?

Aile E-ikameti İzni kaç yıllık alınabilir?

Aile E-ikamet izni her defasında üç yılı aşmayacak şekilde düzenlenebiliyor. Fakat aile E-ikamet izni destekleyicinin ikamet izni süresini aşamaz. Türk vatandaşı ile evli yabancılar veya Türkiye’de yasal olarak çalışma izni olan yabancılar aile bireyleri için aile e-ikameti başvurusunda bulunabilirler. Aile e-ikamet izni başvurusunda bulunacak kişilerde Türk eşlerin destekleyici olarak sigortalı olması gerekir. Eğer ki Türk eşin Sgk/Bağkur sahibi ise sadece provizyon belgesi alması yeterlidir ancak Sgk/Bağkur yok ise Türk eşinde Türkiye standartlarına uygun minimum teminata sahip yatarak özel sağlık sigortasına sahip olması gerekir ve bu sigorta maksimum 1 yıllık olarak düzenlenebilir.

Aile E-ikameti İzni Ret sebepleri nelerdir?

  • Aile e-ikameti izni için verilen şartların yerine getirilmemesi
  • Hakkında ülkeye giriş yasağı bulunması,
  • Aile e-ikametini veriliş amacının dışında kullanacağının ortaya çıkma durumu gibi sebeplerden dolayı ret edilebilir.
  • Tc vatandaşı için sigorta gerekmez (Yanlış)
  • Tc vatandaşının da minimum teminatlı özel sağlık sigortası olmak zorundadır. (Doğru)
  • Aile e-ikameti sigortası ailedeki bir birey üzerinden yapılabilir (Yanlış)
  • Aile e-ikameti'nde ailede tüm bireylerin sigortası olmalıdır. (Doğru)
  • Aile e-ikameti'nde çocuklarda sigorta gerekmez (Yanlış)
  • Aile e-ikameti'nde çocuklar dahil ailedeki her bireyin sigortası olmalıdır (Doğru)

Sigorta Bilgilerini Eklerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar var;

Öncelikle işlemlerinizi devletimizin resmi web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ sitesinden yaptığınıza emin olun.

Sayfa Türkçe olmalı ve mutlaka mobil değil pc’den giriş yapılmalısınız.

Sigorta Türü: Özel Sağlık Sigortası
Firma Adı: Sigorta Şirketi İsmi
Geçerlilik Tarihi: Poliçe Bitiş Tarihi
Poliçe No: .....
Yenileme No: 0

Bu bilgileri yazdıktan sonra EKLE butonuna basıp ilerlemelisiniz."

Başvurunuzun olumsuz sonuçlanması sonrası e-ikamet başvurusu için yaptığınız birçok masrafın iadesi tabi ki mümkün. Çünkü bu başvuru sürecinin değerlendirilmesi tamamen göç idaresi kararlarına bağlıdır.

Randevu gününden önce devletimizin resmî web sitesi olan https://intvrg.gib.gov.tr/gocborc.jsp sitesi üzerinden veya en yakın vergi dairesi üzerinden başvuru numarası ile ödemiş olduğunuz harç bedellerinizi içeren makbuz ve e-ikamet red belgeniz ile en yakın vergi dairesine dilekçe yazarak ödemiş olduğunuz harç bedellerini tabi ki geri alabilirsiniz.

Yabancı misafirlerimizin merak ettiği bir diğer konu ise ‘’E-ikamet Başvurum Olumsuz Sonuçlanır İse İkamet İçin Aldığım Sigortam İptal Edilebilir mi?‘’ özellikle bu konudan sizlere daha detaylı bilgi vermek isteriz.

Aslında bu aşamada sigortayı satın aldığınız kurumun yasal ve yetkili sigorta acente olması çok çok önemli.

Maalesef sigorta satma yetkisi olmayan yetkisiz birçok aracı tarafından yabancı misafirlerimizin bu yasal hakları suistimal edilmektedir. Aslında sigorta satın alırken ve fiyat araştırması yaparken birçok kurumun gerçekten sigorta satışı yapma yetkisi olduğunun kontrolü, Google yorumları ve müşteri memnuniyetleri bu aşamada da çok önemlidir.

Çünkü maalesef danışmanlık firmaları ve aracı kurumlar bu aşamada yabancı misafirlerimize destek sağlamamaktadır. Birçok kuruma ise satın alma sonrası maalesef yabancı misafirlerimiz ulaşamamaktadır.

*Peki İkamet İçin Geçerli Yabancı Sağlık Sigortası İptal Etme Şartları Nelerdir?

İkamet için zorunlu olan yabancı sağlık sigorta iptal şartları tüm sigorta şirketlerinde aynıdır ve zorunlu olarak düzenlenen sigortalar maalesef talebe bağlı iptal edilememektedir.

İkamet için zorunlu olan yabancı sağlık sigortanızı iptal ettirmek istediğinizde mutlaka gerekçeniz ile yasal evraklarınızı acentenize sunmanız gerekmektedir.

Şimdi bu koşulların neler olduğunu detaylı olarak inceleyelim.

1- E-ikamet İzin Süresini Kapsayan Yeni Bir Sağlık Sigortası Sözleşmesinin Şirkete İbrazı: Yabancı misafirlerimizin farklı bir özel sağlık sigortanın olması durumunda göç idaresinin bu sigortaya ihtiyacı olmadığını iletmesi durumunda sahip olmuş olduğu sigortayı beyan etmesi durumunda yabancı sağlık poliçesi iptal edilebilir.

2- E-ikamet İznin Reddedilmesi: Yabancı misafirlerimizin en çok merak ettiği sorunun yanıtı. Eğer randevu gününde göç idaresi tarafından ikamet iznine onay verilmez ise göç idaresi tarafından ikametinizin reddedilme nedenleri ve gerekçeleri ile evrakları beyan etmesi durumunda yabancı sağlık poliçesi iptal edilebilir.

3- 5510 Sayılı Sosyal Sigorta ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Gereğince Genel Sağlık Sigortası Kapsamına Dahil Olmak: Yabancı misafirlerimizin isteğe bağlı, çalışma izni ya da Türk eşleri nedeniyle SGK kapsamına girmesi durumunda E-Devlet üzerinden alınan SGK provizyon belgesi yada müstahaklık belgesinin beyan edilmesi durumunda yabancı sağlık poliçesi iptal edilebilir.

Yabancı uyruklu kişilerin, Türkiye’de ikamet edebilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur. Bu kişilerin randevu zamanında sağlık sigortalarının aslını veya elektronik imzalı halini ibraz etmeleri yeterli olacaktır. İkamet için zorunlu olarak alınan bu sigorta İkamet Sigortası ya da Yabancı Sağlık Sigortası olarak da adlandırılmaktadır.

Poliçenin içerisinde mutlaka "16/06/2021 tarih ve 2021/8 sayılı Vize ve İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge'de belirlenen asgari teminat yapısına uygundur" ibaresi yer alması gerekmektedir.

Web sitemizde E-ikamet başvurunuzda kullanmak için tercih edebileceğiniz dört farklı sigorta şirketinin sigortasını sunmaktayız. Bunlar; Türk Nippon Sigorta, Demir Sigorta, Ankara Sigorta ve Gulf Sigorta Şirketleridir. Dört sigorta şirketi de ikamet sigortalarında en çok tercih edilen şirketlerdir. Web sitemiz ise bu sigorta şirketlerinin resmi yetkili, online satış noktasıdır.

Bu sigorta şirketleri ile ilgili müşterilerimizin en çok sorduğu soru ise bu şirketlerin aralarındaki farkın ne olduğu ve ikametleri için hangisini satın almaları gerektiği sorusudur.

Öncelikle bu dört sigorta şirketinin sunduğu poliçelerin hepsi ikamet başvurusu için geçerlidir ve bu konuda aralarında hiçbir fark yoktur. Ayrıca poliçelerimiz bütün ikamet başvuruları için geçerlidir.

Türkiye’de yasal kalış sürelerini aşan ve e-ikamet başvurusu yapmayan kişiler kaçak olarak sayılacaktır. Ülkeden çıkış sağlarken artı olarak idari para cezası ödemeleri zorunlu olacaktır. Yeniden Türkiye’ye giriş yapmaları için ise belirli bir süre beklemeleri gerekmektedir.

Bu süreler;

  • 3 ay- 6 ay arası ihlal: 1 ay süreli giriş yasağı
  • 6 ay- 1 yıl arası ihlal: 3 ay süreli giriş yasağı
  • 1 yıl- 2 yıl arası ihlal: 1 yıl süreli giriş yasağı
  • 2 yıl- 3 yıl arası ihlal: 2 yıl süreli giriş yasağı
  • 3 yıldan fazla ihlal: 5 yıl süreli giriş yasağı

E-ikamet İzni Olmadan Yaşayan Yabancıların Merak Ettiği Bir Kaç Konu;

1. E-ikamet Başvurusu/İzni Olmayan Birey Çalışabilir mi?

Türkiye’de yasal olarak çalışabilmeleri için yabancı uyruklu misafirlerimizin mutlaka çalışma izni başvuruları yapılmalı ve çalışma izinleri olması gerekmektir. Çalışma iznine başvurabilmek için ise öncesinde Türkiye’de kısa dönem ikamet iznine başvurulması ve ikamet iznin ise onaylanması gerekmektedir.

Dolayısıyla e-ikamet başvurusunun tüm belgeleri ile eksizsiz olarak yapan kişi, çalışma hakkına da sahip olacaktır.

2. E-ikamet Başvurusu/İzni Olmayan Birey Ev Satın Alabilir mi?

Öncelikle Türkiye’de Vize ihlali var ise Ülkeden çıkış yapıp gerekli idari cezalarını ödemesi zorunludur. Ardından ise yasal olarak yeniden giriş yapmak için gerekli süreyi bekleyerek yeniden Türkiye’ye giriş sağlayabilirler. Giriş yaptıktan sonra ise taşınmaz ile ikamet başvuru türüne başvuruda bulunabilirler.

Dolayısıyla ikamet başvurusu olmadan ev satın almaları mümkün değildir.

3. İkamet Başvurusu / İzni Olmayan Birey Ülkemizde Öğrenci Olabilir mi?

Ülkemize eğitim maksadıyla gelmiş, vize veya muafiyet süresi yeterli olmayan öğrencilerin kalış amaçlarına uygun olarak öğrenci ikamet izni ya da diğer bilinen ismiyle öğrenci oturma izni alma zorunlulukları bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere ikameti olmayan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de çalışma, ev alıp konaklama, öğrenci olma ve sağlık sorunlarına karşı herhangi bir hakkı bulunmamakta ve ‘’kaçak’’ olarak nitelendirilmektedir. Ve tabii bazı cezaları mevcuttur.

Söz konusu ceza yıllık ikamet izni harcının 2 katı olarak hesaplanmaktadır. Bazı ülke uyruklu yabancıların kaçak durumunda hesaplanan bu ücrete ek olarak vize harcı ödemeleri de istenmektedir. Vize ihlali ve kaçak kalma durumunda yabancılara para cezasının yanı sıra 1 ay ile 5 yıl arasında ya da süresiz Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilmektedir.

Öncelikle yabancı satışlarda ekspertiz zorunluluğu bulunmaktadır. Satın alacağınız ev örneğin İstanbul’da ise ve yapılan ekspertizin sonucunda yapılan evin değeri 75 bin doların altında ise evi satın alabilirsiniz ancak ikamet alamazsınız. E-ikamet İzni almak için evin ekspertiz değeri çok önemli bir koşuldur bunu unutmayın.

Diğer dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda tapuda gösterilmesi gereken alım bedeli Tapu alım satım marşları sizin tapuya beyan ettiğiniz değer üzerinden hesaplanır ve ödenir. Bir çok kişi alım satım harçlar düşük olsun diye evin satış değerini gerçekleşen satış değerinden daha düşük tapuda göstermektedir bu yasal değil ve çok risklidir. Evi gerçekte kaç TL satın alıyorsanız tapuda da alım-satım bedelinin en az o kadar olması gerekmektedir. İkamet izni almak istiyorsanız da tapuda gösterilen değer en az 75 bin dolar olması gerekmektedir, evi 2 milyona alıp tapuda 500 bin tl gösterilmesi durumunda hem yasalara aykırı hareket etmiş olursunuz hem de ikametinizi alamazsınız bu konuda özellikle dikkat etmelisiniz.

Diğer dikkat edeceğiniz bir noktada evi satın aldığınız sahibine parayı bankadan ödemeniz , nakit ödeme yapamazsınız, özellikle tapuda belirtilen rakam ile mal sahibine bankadan ödediğiniz rakam aynı olmalıdır, yani gerçekte 2 milyona satın alıyorsanız hem tapuda gösterilen bedel 2 milyon olmalı hem de mal sahibine bankadan ödediğiniz tutar aynı olmalıdır, ve alım satım harç ücretleri bunun üzerinden ödenmelidir.

E-ikamet izni almak istiyorsanız da bu tutar en başta da belirttiğimiz gibi 75 bin dolar karşılığı Türk Lirasının altında kalmamalı, ayrıca satın alacağınız evin bedeline denk gelecek tutarda parayı herhangi bir banka aracılığı ile bu parayı önce merkez bankasına satıp daha sonra da elde ettiğiniz türk lirasını da mal sahibinin hesabına iletmeniz gerekiyor, ayrıca bu işlemlerden alacağınız dekontları da tapu müdürlüğüne vermelisiniz . Yani 2 milyon tl'ye bir ev alıyorsanız öncelikle 2 milyon tl'ye denk gelen dövizi merkez bankasına satıp ardından ise mal sahibinin hesabına iletmelisiniz.

Ayrıca tapu amaçlı ikamet alacaksanız alacağınız mülk mutlaka konut olmalı ve bu tapuda yazmalıdır. Satın alacağınız mülk dükkan, depo , arsa gibi yatırımlar ise tapu amaçlı ikamet alamazsanız.

Ayrıca aile bireylerinize de tapu amaçlı ikamet alacaksanız eğer tapuda mutlaka onlarında adı yer almalıdır.

Tapu amaçlı ikamet almak çok kolay ancak bir o kadar da önemli bu nedenle bu koşullarda ev almadan önce mal sahibi ile tapu işlemi yapmadan mutlaka bu konuda deneyimli avukatlar ile iletişime geçmeyi unutmayın.

İl Göç İdaresi Adres ve Telefon Numaraları
Bizimle Çalışmak İster Misiniz?

E-IkametSigorta olarak iş akışımız içerisinde her gün dokunduğumuz yüzlerce mutlu müşterilerimize ve adaylarımıza sağladığımız heyecan verici iş fırsatlarımız var.

Hemen Başvurun!
Seçiniz