Image

Kısa Dönem İkamet Nedir?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

Ülkemize vize alarak veya vize muafiyeti kapsamında gelen yabancı vatandaşlar, talep etmeleri ve şartları sağlamaları koşuluyla maximum 2 yıla kadar ikamet tezkeresi alabilirler. Bunun için vize veya vize muafiyet süresi dolmadan Göç ve İltica Bürolarına başvurarak randevu almaları ve randevu zamanına kadar belirtilen evrakların hazırlanması gerekmektedir. Daha fazla bilgi için Türkiye’de kalış amacınıza göre düzenlenen seçenekleri tercih ederek ilerlemelidirler

Turizm amaçlı gelen yabancı vatandaşlar

Ülkemize sadece turizm amacıyla vize veya vize muafiyeti ile gelen yabancı vatandaşlar talep etmeleri ve şartları sağlamaları koşuluyla maximum 2 yıla kadar ikamet tezkeresi alabilirler. Bunun için, vize veya vize muafiyet süresi dolmadan Göç ve İltica Bürolarına başvurarak randevu almaları ve randevu zamanına kadar belirtilen evrakların hazırlanması gerekmektedir.

İş görüşmesi veya ticaret amaçlı gelen yabancılar

Türkiye'deki bir şirket ile iş görüşmesi yapmak veya kendi işini kurmak maksadıyla gelen yabancı vatandaşlar talep etmeleri ve şartları sağlamaları koşuluyla 1 yıla kadar ikamet tezkeresi alabilirler. Bunun için vize veya vize muafiyet süresi dolmadan Göç ve İltica Bürolarına başvurarak randevu almaları ve randevu zamanına kadar belirtilen evrakların hazırlanması gerekmektedir.

Konut satın alarak ikamet etmek isteyen yabancı vatandaşlar

Türkiye'de satın almış olduğu konutta ikamet etmek isteyen yabancı vatandaşlar, 1 yıla kadar ikamet izni alabilirler. İkamet izni talebinde bulunabilmeleri için, öncelikle konutu satın alarak, tapu aslı ile birlikte uyruğunda bulunduğu veya daimi ikamet ettiği ülkede bulunan Türk Temsilciliği'ne müracaat etmeleri gerekir. Temsilciliğimizin uygun görmesi halinde, yabancıya 'Tapu Amaçlı veya Uzun Süreli Vize' verilerek, ikamet izni için başvuru hakkı verilmiş olur.

Tedavi amaçlı gelen yabancı vatandaşlar

Tedavi amacı ile ikamet izni talebinde bulunan yabancı vatandaşlara, durumlarını özel veya kamuya ait sağlık kuruluşlarından alacakları yazı veya rapor ile belgelemeleri halinde tedavileri sürelerince ikamet tezkeresi verilir. Bunun için vize veya vize muafiyet süresi dolmadan Göç ve İltica Bürolarına başvurarak randevu almaları ve randevu zamanına kadar belirtilen evrakların hazırlanması gerekmektedir.

Yüksek öğrenimini Türkiye'de tamamlayan yabancı vatandaşlar

Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi gören yabancı öğrenciler, öğrenimlerini tamamladıktan sonraki (mezuniyet tarihinden itibaren) 6 aylık süre içerisinde ikamet izni talebinde bulunmaları halinde 1 yıla kadar (Kısa Süreli) ikamet izni alabilirler.

İnsani sebeplerle gelen yabancı vatandaşlar

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak yasal yollardan Türkiye'ye giriş yapan yabancı vatandaşlar veya farklı sebeplerle Türkiye’de kalması zorunlu olan hallerde 1 yıla kadar (Kısa Süreli) ikamet izni verilebilir. İnsani ikamet izinleri aşağıdaki gerekçelerle verilebilmektedir.

  1. Çocuğun yüksek yararı söz konusu olduğunda
  2. Haklarında sınır dışı etme veya Türkiye’ye giriş yasağı kararı alındığı hâlde, yabancıların Türkiye'den çıkışları yaptırılamadığında ya da Türkiye'den ayrılmaları makul veya mümkün görülmediğinde
  3. Başvuru sahibinin ilk iltica ülkesi veya güvenli üçüncü ülkeye geri gönderilmesi işlemlerinin devamı süresince
  4. Acil nedenlerden veya ülke menfaatlerinin korunması ile kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından Türkiye'ye girişine ve Türkiye'de kalmasına izin verilmesi gereken yabancılara
  5. Olağanüstü durumlarda

Bilimsel amaçlı araştırma yapmak için gelen yabancı vatandaşlar

Türkiye'ye bilimsel araştırma yapmak üzere gelen yabancı vatandaşlara ikamet izni talep etmeleri ve şartları sağlamaları şartıyla 1 yıla kadar 'Kısa Süreli İkamet İzni' alabilirler. Bunun için vize veya vize muafiyet süresi dolmadan ilgili resmi kurumlara başvurarak randevu almaları ve randevu zamanına kadar belirtilen evrakların hazırlanması gerekmektedir.

Mahkeme kararı ile kalması uygun görülen yabancı vatandaşlar

Daha önce ikamet tezkeresi almış veya T.C mahkemelerince verilen karara dayanılarak, Türkiye'de kalması zorunlu olan yabancı vatandaşlara 1 yıla kadar 'Kısa Süreli İkamet İzni' verilebilir. Örneğin, Türk vatandaşı ile evli olarak ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşın, boşanma davası süresince mağdur olmaması için ikamet izni verilmesi mümkündür.

Randevu sırasında hazır bulunması gereken belgeler

  • 4 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport aslı ve fotokopisi (son giriş sayfası, geçerlilik süresi ile kişi bilgilerinin yer aldığı sayfa olması yeterli)
  • Randevu Başvuru Formu
  • Yabancı Sağlık Sigortası
  • Yabancı uyruklu kişi otelde kalıyorsa Rezervasyon Belgesi
  • Vergi dairesinden vergi numarası almak
  • Yabancı uyruklu kişi kirada kalıyorsa Noter Tasdikli Kira Sözleşmesi
  • Türk vatandaşı yanında kalıyorsa T.C. Vatandaşının noterden taahhütnamesi
  • Talep edilmesi durumunda gerçek nitelikte belgelenebilecek gelir belgesi (Yurtdışı birikim,aile desteği veya maaş hesabı olabilir)Eğer destekleyici Türk vatandaşı ise noter tasdikli gelir belgesi .
Image

Online Ödeme, Anında Poliçe!

Yabancı Sağlık Sigortası Türkiye'nin İlk ve Tek Online Satış Web Sitesi Hemen Satın Al
Rating
5.0
3550 reviews
Seçiniz