İkamet Alma Tecrübesi

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

09/06/2020

Bu haftaki yazımızda, Türkiye’de oturma izni alan yabancı bir kişinin kaleminden çıkan deneyimlerini aktaracağız. Yabancı sağlık sigortasından, oturma izni alma süreçlerine kadar anlatılan bu yazı, oturma izni alacak olan ve yabancı sağlık sigortası yaptıracak kişiler için de faydalı olacaktır. 

Türkiye’de oturma izni nasıl alınır?

Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancı kişiler için ikamet iznini alan biri olarak deneyimlerimi aktarmak istedim. Yazımı birkaç dakikada okuyarak yabancı sağlık sigortanız, oturma izni gibi konularda hızlıca bilgi alabilirsiniz. Bu yazı sayesinde bürokratik işlemlerden korkanların da ne kadar kolay işlemler olduğunu fark edebilirler. Böylelikle İstanbul’da oturma izni alacak yabancı kişiler bu muhteşem şehrin tadını çıkarabilirler. Bu efsane şehirde yaşamak için atacağınız adımlar ne zaman alıcı ne de zor işlemlerden oluşur. En azından benim deneyimim oldukça hızlı ve rahatlıkla gerçekleşti. 

Oturma izni almak isteyen yabancı kişiler için bu yazının fayda sağlamasını dileyerek bilgileri derledim. Bilgilerde yanlışlıklar veya yeni düzenlemeler varsa e-ikametsigorta ekibi bu bilgilerin kontrollerini sağlayıp güncelleme yaptıklarından emin olabilirsiniz. Size anlattığım adımlar tek yol değil ama benim için süreç iyi işlediği için bu adımları paylaşmayı uygun buldum.

Oturma izni alacak yabancı kişilerin geldikleri ülkelere göre oturma izin sürelerinin farklılıklar gösterebildiğini de unutmayın. Örneğin; Norveçli bir vatandan Ocak 2020 tarihindeki bilgilere göre maksimum 2 yıl oturma izni alabilmektedir. 

Çalışma izni almak isteyen yabancı kişiler için de şu notu belirtmek istiyorum; Oturma iznine başvuru yaparken çalışma izninize gerek yoktur. Fakat çalışma izni için başvuru yaparken oturma izni olması gerekmektedir.

Oturma izni başvuru süreçlerini araştırırken karşıma www.e-ikametsigorta.com sitesi çıktı. Bu web sitesi üzerinden doğum tarihimi ve iletişim bilgilerimi girdiğimde, çalışanları tarafından hemen benimle iletişim kuruldu. Oturma izni için olmazsa olmaz yabancı sağlık sigortasını yaptırmam gerektiğini biliyordum. Bu siteden oldukça indirimli ikamet için yabancı sağlık sigortasını yaptırabildim. Hem de oldukça pratik bir süreçle yabancı sağlık sigortası poliçesine sahip oldum. Benimle iletişim kuran kişi tarafından online ikamet sigortamı yapabileceğim anlatıldı. Ardından online yabancı sağlık poliçesine nasıl sahip olacağımı anlatan bir video izledim. Tüm adımları ortalama 3 dakika içerisinde çok basit bir şekilde tamamladım ve anında sağlık sigortamın poliçesi ve poliçe numaram geldi. Bu işlemin sonrasında göç idaresi sitesi üzerinden başvurumu tamamladım. 

www.e-ikametsigorta.com adresine ulaşmış olmam bana tüm süreçler hakkında yardımcı oldu. Oturma izni için tüm süreçler hakkında destek sağladılar ve bu destek sürecinin hepsini ücretsiz anlattılar. Çoğu kişi/kurumlarda bu işlemler için 1.000 TL civarlarında danışmanlık ücreti alıp, kişisel bilgilerimizi de topladıklarını biliyorum. Bu sürecin güvenli olmadığını ve çoğu kişiyi de dolandırdıklarını duydum. E-ikametsigorta’nın müşteri hizmetlerinin bana sağladığı bu ücretsiz ve güvenli desteği de ayrıca sizinle paylaşmak istedim. :) 

Şimdi adım adım neler yapmanız gerektiğini aşağıda sıralayacağım.

Adım 1: Randevu alırken gerekli olan ikamet süresini kapsayan yabancı sağlık sigortası satın almak, çünkü randevu alırken poliçe numarasına ihtiyaç duyacaksınız.

Adım 2: Devletin resmi sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ üzerinden randevu başvurusunda bulunmak. ( Bu web sitesi dışında sahte benzer siteler maalesef ki söz konusu, kesinlikle farklı bir siteden başvuru yapmayın )

Adım 3: Bir Türk banka hesabı açmak (eğer yabancı banka hesabınızın dökümünü alabilirseniz buna gerek yok)

Adım 4: Banka hesabınızda belli bir miktarda para göstermek ya da hesap dökümü almak

Adım 5: Vergi dairesinden vergi numarası almak ve ikamet başvuru formunda yazan harç bedellerini ödemek. ( İkamet kart ücreti sabit 100 TL ama harç bedeli kalacağınız süreye ve ülkenize bağlı hesaplanıyor. Maximum 550 TL civarında bir rakam tutuyor.)

Adım 6: İkamet ettiğiniz adresin kira sözleşmesi ya da tapu örneğini noterde onaylatmak.

Tüm bu adımları tamamladıktan sonra randevu günü yanınızda götürmeniz gereken belgeler 

  • 1-  Pasaport fotokopisi
  • 2-  4 adet biyometrik fotoğraf
  • 3-  İkamet randevu başvuru formu
  • 4-  Vergi numarası belgesi
  • 5-  Banka hesap dökümanları
  • 6-  İkamet adresinin noter onaylı belgesi
  • 7-  Yabancı sağlık sigortasının elektronik veya ıslak imzalı belgesi

Tüm bu belgeler ile randevu gün ve saatinde ilgili göç idaresine gittiğinizde ortalama yarım saat içerisinde işlemleriniz tamamlanır ve ikamet kartınız hazır olduğunda PTT aracılığıyla ikamet kartınız adresinize gönderilir.

Tüm bu adımları bir danışmanlık firması ile yapmak istediğinizde minimum 1.250 TL danışmanlık ücreti, ortalama 600 TL harç bedeli, ortalama 200 TL sigorta bedeli ve noter masrafları ile toplam da 2.000 TL tutmaktadır.

Ama tüm bu adımları kendiniz yapmak istediğiniz de ise harç bedeliniz olan 600 TL, ortalama 185 TL olan sigorta bedeliniz ve 150 TL noter masraflarınız ile birlikte tüm bu süreci maximum 935 TL’ye tamamlayabileceksiniz.

Böylelikle hem gereksiz harcamaları hem de aracı kurumları aradan çıkarmış olacaksınız.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz