Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Türkiye’de yaşayan yabancı misafirlerin hayatlarını kolaylaştırmak için sigorta ve ikamet süreçleri hakkında öğrendiğimiz yasal bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Web Sitemiz sadece Yabancı Sağlık Sigortası / İkamet İzin Sigortasını sunar. Bu amaç ile kurulmuştur. Bunun dışında hiçbir farklı sigorta ürünü yoktur. Sitemizde ve blog yazılarımız yer alan ikamet izin süreçleri ile ilgili tüm bilgiler kullanıcıları bilgilendirmek amaçlı olup sigortalılarımıza yardımcı olmak için tamamen ücretsiz olarak paylaşılmaktadır.
Bu haftaki blog yazımız ile Yabancı Misafirlerimiz için geçerli olan İkamet İzni Nedir? Kimler Başvurabilir? Ve Nasıl Başvuru Yapılır? bunlardan bahsedeceğiz.
İkamet İzni Nedir?
Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu kişilerin ülkelerine göre Türkiye’de turistlik gezi amaçlı kalma süreleri 30 gün veya maksimum 90 gündür bu süreden fazla kalmak isteyen bireyler ikamet iznine yani oturma iznine başvuru yapmaları gerekmektedir. Tüm bu başvurular devletimizin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ sitesi üzerinden yapılmalıdır.
İkamet İzni Çeşitleri
A- Kısa Dönem İkamet
Kısa dönem ikamet başvurusu ikamet almak isteyen yabancıların çoğunluğunun tercih etmek durumunda olduğu ikamet türüdür. Bu ikamet başvurularında maksimum 2 yıllık başvuru yapılabilmektedir.
Kısa dönem ikamete (Turizm amaçlı gelen, ticaret amaçlı gelen, Konut satın alarak ikamet etmek isteyen, Tedavi amaçlı gelen, Bilimsel amaçlı araştırma yapmak için gelen) yabancı vatandaşların tamamı başvuruda bulunabilir ve sigortamız bu ikamet türü için geçerlidir.
Bu tür ikamet başvurusunda bulunacak bireyler için 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük bireylere sigorta yaptırmak zorunlu değildir.
A-1 * Öğrenci İkameti
Türkiye'de bir yüksek öğretim kurumunda öğrenim görecek olan 18 yaşından büyük erişkinler öncelikle eğitim görecekleri eğitim kurumuna kayıt yaptırarak ve kayıt belgeleriyle, ikamet ettikleri veya uyruğunda bulundukları ülkedeki Türk Temsilciliklerine başvurarak, öğrenim amaçlı vize ile giriş yapmaları gerekir.
Öğrenim amaçlı vize ile giriş yapan yabancı öğrenciler, vize süresi içerisinde ikamet edeceği ildeki ilgili kuruma başvurarak ikamet izni talebinde bulunabilir. Başvuru yapan yabancı öğrencilere öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak olan öğrenci ikamet izni düzenlenir Bu ikamet izin süreleri tek seferde maximum 2 yılı içermektedir. Sigortamız bu ikamet türü için geçerlidir.
A-2 * Aile İkameti
Aile ikametine kimler başvuru yapabilir; Türk vatandaşı ile evli yabancılar veya Türkiye’de yasal olarak çalışma izni olan yabancılar aile bireyleri için aile ikameti başvurusunda bulunabilirler.
Aile ikamet başvuruları maksimum 3 yıllık yapılabilir ve 3 yıllık ikamet başvurularını sadece sgk/ bağkur sahibi bireyler yapabilir, özel sigortalar ile maksimum 2 yıllık yapılabilmektedir.
Aile ikameti izni başvurusunda bulunan tüm bireylerin sigortalı olması zorunludur. Bu ikamet türünde var ise 18 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaş üstü bireylerde sigortalanmalıdır.
Aile ikamet izni başvurusunda bulunacak kişilerde Türk eşlerin destekleyici olarak sigortalı olması gerekir eğer ki Türk eşin SGK/ bağ kur sahibi ise sadece provizyon belgesi alması yeterlidir ancak sgk/ bağkur yok ise Türk eşinde Türkiye standartlarına uygun minimum teminata sahip yatarak özel sağlık sigortasına sahip olması gerekir ve bu sigorta maksimum 1 yıllık olarak düzenlenebilir.
B- Uzun Dönem İkamet
Uzun dönem ikamete başvuru yapılabilmesi için Türkiye’ de kesintisiz olarak 8 yıl ikamet etme zorunluluğu bulunmaktadır, bu ikamet türü için genellikle sigorta zorunluluğu yoktur.
Peki İkamete Nasıl Başvuru Yapılır?
İkamet Randevu Kaydı / Başvurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, devletimizin resmî sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ web sitesi dışında hiç sitede işlemi dikkate almayınız. Bir çok aracı kurum tarafından ücret talep edilmekte, (ki böyle bir süreç yasal değildir) sonrasında ciddi mağduriyetler ve başvuru süreçleri konusunda sıkıntılar yaşanabilmektedir. Maalesef birçok kurum aslında göç idaresi web sitesi gibi davranmakta, benzerliği nedeniyle birçok yabancı misafire de maddi / manevi mağduriyet yaşatmaktadırlar. Aslında bu sitelere başvuru yapan ve ardından talep edilen ücretin ödeyen yabancı misafirler, ikamet için gerekli harç bedellerinin ödediğini düşünmektedir.
Ayrıca KVKK gereği, hassas / özel bilgileriniz olan Pasaport, Kimlik, Kullanıcı Şifreleriniz, fotoğraf ve adres bilgileri gibi bilgilerinizi WhatsApp ya da E-mail aracılığıyla dijital ortamda üçüncü şahıslarla paylaşması oldukça risklidir, yasalara göre suç olup, ilerleyen yıllar için de ciddi riskler taşımaktadır.
Herhangi bir sorunuz veya merak etiğiniz bir konu var ise, 157 Yimer Çağrı Merkezin arayıp ana dilinizde her türlü desteği bir telefon uzaklığında ücretsiz olarak alabilirsiniz.
En önemlisi de, ikamet başvuru süresince ya da bir sonraki adımlarda Türkiye’de yatırım yapmayı düşündüğünüzde kişisel bilgilerinizin üçüncü şahıslarda olması bir çok riski barındırmaktadır.
İlk kez ikamete başvuracak kişiler, kural olarak Türkiye’ye giriş yapmadan başvuru yapamazlar.
İlk aşamada https://e-ikamet.goc.gov.tr/ sitesi üzerinden kalış amacına uygun olan ikamet başvuru türünü seçerek başvuru sürecine başlanmalıdır.
Randevu formunun ilk aşamasında aslında ön kayıt formu oluşturulmaktadır ve bu ön kayıt formunda dolduracağınız pasaporta uygun bilgiler bir sonraki adımda doldurmuş olacağını bilgiler ile aynı olmalıdır, bir diğer önemli adım ise ilk aşamada randevu günü beyan edeceğiniz biyometrik fotoğrafın digital ortamda göç idaresi sitesine yüklenmesidir.
Biyometrik fotoğrafın özelliklerine devletimizin resmî web sitesi olan https://www.goc.gov.tr/ikamet-basvurusunda-fotograf-kullanimi-hakkinda yazısından ulaşabilirsiniz.
Ön kayıt formunu doldurduktan sonra seçmiş olduğunuz iletişim tercihinize göre cep telefonu ya da e-posta adresinize gelen doğrulama kodu ile başvurunuzu aktif hale getirebilirsiniz, bu adımda iletişim tercihi olarak cep telefonu seçmenizi öneririz.
Ön kayıt formundan sonraki ilk adımda pasaport üzerinde yazan pasaport düzenleme tarihi ve geçerlilik tarihi ile sahip olunan ülke bilgileri doldurulmalıdır.
İkinci aşamada; Türkiye’de ikamet edilecek adresin eksiksiz ve doğru şekilde yazılması gerekmektedir.
Bir sonraki aşamada yer alan eğitim bilgileri alanı zorunlu değildir.
Üçüncü aşamada; Gelir Beyanı bilgileri alanı yer almaktadır bu bilgilerin randevu gününde gerektiğinde beyan edilecek bilgiler ile aynı bilgiler olmalıdır.
Dördüncü aşama; Sigorta bilgileri alanıdır, İkamet için mutlaka ikamet sürelerini kapsayan bir özel sağlık sigortanızın olması gerekmektedir. Sigortanızı satın alırken mutlaka ikamet için geçerli yabancı sağlık sigortası konusunda yetkili acenteleri tercih etmeyi unutmayın. Aksi takdirde ikamet randevunuzu yasalara uygun ve doğru bir şekilde tamamlayamazsınız. Maalesef sigorta yetkilisi olmayan aracı kişiler tarafınca poliçe düzenlemesi randevu kayıt işlemlerinde poliçenizin geçersiz olduğu bilgisi ile karşılaşmanıza sebep olabilir.
Randevu alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise aslında ikamet sigortası satın alırken giriş yaptığınız bilgileridir. Randevu alırken sigorta bilgilerinizin doğru bir şekilde mutlaka sisteme tanımlanması gerekmektedir. Çoğu kişi maalesef randevu alırken sgk gibi zorunlu sigorta bilgisi istemeyen sigorta türlerini seçip bir sonraki adıma geçiş sağlamaktadır. Ancak bu durum randevu gününde sigorta türünün ve tarihlerinin hatalı olması nedeniyle birçok önemli hataya sebep vermektedir.
Bu nedenle randevu almadan önce mutlaka ikamet için yabancı sağlık sigortası satın alınmalıdır. Sigortayı satın alırken ise ilk başvurularda ikamet talep tarihini ile uzatma başvurularında ise ikamet uzatma tarihi ile aynı olmasına özen gösterilmesi gerekmedir.
Sigorta bilgilerinin randevu ekranına eklenirken birçok kişi hata yapmaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar ise;
· Sayfa Türkçe olmalı ve mutlaka Cep telefonunuzdan değil Bilgisayardan giriş yapılmalısınız.
· Sigorta Türü: Özel Sağlık Sigortası seçmelisiniz.
· Firma Adı: Satın aldığınız sigorta şirketini seçiniz.
· Geçerlilik Tarihi: Poliçe Bitiş Tarihi
· Poliçe No: ………. ' / ' işaretine kadar olan kısımdır.
· Yenileme No: 0 (sıfır)
· Bu bilgileri yazdıktan sonra EKLE butonuna basıp ilerlemelisiniz.
Beşinci aşama; Kısa dönem beyan bilgileridir, bu adımda kırmızı ile işaretlenen tüm adımların eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.
Altıncı aşama; Kısa Dönem İzin Bilgileri alanıdır bu adımda Türkiye’de kalış amacınıza uygun seçeneği seçmelisiniz eğitim ve yatırım amaçlı oturum izni başvurusunda bulunmuyorsanız eğer turizm amaçlı kalacaklar seçeneğini seçerek kalış nedeninizi belirtmelisiniz. Bu adımda talep edeceğiniz ikamet süreniz ve ikamet başlangıç tarihiniz sigorta ile aynı süreyi kapsayacak şekilde olmalıdır.
Göç idaresi resmi Youtube kanalından tüm süreçleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UCk4p0zl3EyDVF9Oi4oZNrpA
E-ikametsigorta.com olarak tüm yasal güncellemeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
E-ikametsigorta.com olarak ikamet için sigorta satın alma süreçleri kadar satın alma sonrasında da her zaman sizlere destek sağlamaktayız. Müşteri hizmetlerimiz 7 gün ve Ana dilde hizmet vermeye devam ediyoruz.
Saygılarımızla,
E-İkamet Sigorta Ekibi
Web Sitesi: https://www.e-ikametsigorta.com/
İletişim: +90 212 355 89 89
WhatsApp: wa.me/902123558989
Adres: Nispetiye Mah. Gazi Güçnar Sok. No:4 Kat:4 Ofis No:10 Beşiktaş, İstanbul