YTGGK, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (Turing) tarafından düzenlenen ve belirli şartları taşıyan yabancıların kendi adlarına kayıtlı özel kullanıma mahsus araçlarını Türkiye'de geçici olarak kullanabilmelerini sağlayan bir teminat hükmünde belgedir. Halk arasında "Mavi Karne" olarak da bilinir.
Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi (Y.T.G.G.K.), 27.10.1999 tarihli 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 130 ve 131.maddelerinden yararlanmak suretiyle, Gümrük Kanunu’na istinaden çıkarılmış, 07.10.2009 tarih ve 27369 mük. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği’nin 376/j maddesinde tanımlanan, yabancıların ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı özel kullanımlarına mahsus taşıtlarını ülkemizde kullanabilmelerini sağlayan, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından düzenlenen teminat hükmünde belgedir.
Kimler YTGGK (Mavi Karne)Alabilir?
Aşağıdaki şartları taşıyan yabancılar ve Mavi Kart sahipleri YTGGK alabilir:
- Yurt Dışı Yerleşiklik Şartı: Türkiye'ye çalışma veya öğrenim amacıyla gelen yabancıların, geliş tarihlerinden geriye dönük en az 185 gün fiilen yurt dışında ikamet etmiş olmaları gerekmektedir. Emekli yabancılarda bu şart aranmaz.
- Mavi Kart Sahipleri: Mavi Kart sahibi kişiler, diğer belgeleri eksiksiz ibraz etmek koşuluyla YTGGK ile araç bulundurabilirler. Çalışan Mavi Kart sahipleri, çalışma izni yerine SGK'dan çalıştıklarını gösteren resmi bir yazı ibraz etmelidirler. İkamet tezkeresi gerekmez.
- Araç Tescili: Türkiye'ye getirilecek taşıtın mutlaka yurt dışında karne sahibinin adına tescilli olması gerekmektedir. Başkasının adına kayıtlı araçlarla YTGGK kapsamında Türkiye'de kullanılamaz.
YTGGK (Mavi Karne) HAKKINDAN YARARLANAMAYAN ŞAHISLAR
a) 1. ve 2.sınıf Dışişleri Bakanlığı kimlik kartına sahip olan, elçilik ve konsolosluk çalışanları.
b) Çift uyruklu kişiler (Türk vatandaşlığı bulunan), Türkiye’den emekli olmuş kişiler, Emekli Mavi Kartlı olanlar.
c) Türkiye dışında yerleşik olmayan kişiler (en az 185 gün)
YTGGK'nın (Mavi Karne) Avantajları Nelerdir?
YTGGK, yukarıda belirtilen şartları taşıyan kişilere aşağıdaki avantajları sağlar:
· Vergi Muafiyeti: YTGGK ile getirilen taşıtlar için Gümrük Vergisi, KDV ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti uygulanır. Ancak, bu araçlar için her yıl Ocak ve Temmuz aylarında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenmesi gerekmektedir.
· Geçici Kullanım İmkanı: Yabancıların Türkiye'de belirli bir süre kendi araçlarını kullanabilmelerini sağlar. Genellikle bu süre, kişinin ikamet tezkeresi, çalışma izni veya öğrenim süresiyle bağlantılı olarak her defasında 2 yılı geçmeyecek şekilde belirlenir. Süre uzatımı, kişinin durumunun devam ettiğini belgelemesi halinde mümkündür.
· MA-MZ Plaka: YTGGK kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlara, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından MA-MZ harf serisini taşıyan plakalar verilir.
YTGGK (Mavi Karne) Başvurusu ve Gerekli Belgeler Nelerdir ?
1) Çalışan yabancılar için gerekli olan belgeler ;
a) Pasaport ve sürücü belgesi (fotokopileriyle beraber)
b) İlgili Bakanlıktan alınmış Çalışma İzni fotokopisi.
c) Çalışma izninden muaf olan yabancılar için SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) Türkiye’de çalıştıklarına dair resmi belge.
d) Taşıtın kendine ait oldugunu gösteren taşıt ruhsatı, satış varsa, ilgili konsolosluktan satış sözleşmesi (satıcıya ait ruhsat fotokopisi ile birlikte)
e) Çalıştığı iş yerinden Kuruma hitaben görevini ve süresini belirten yazı. (şirket imza sirküleri fotokopisi ile beraber)
f) İlgili Gümrük Müdürlüğü’nden alınmış "Araç Tespit Tesellüm Tutanağı"
g) Taşıtın, marka, tipi, motor hacmi, model yılı ve şase numarasına göre. (Nakit veya Kurum örnegine uygun vadesiz banka teminat mektubu) Teminat bilgisi [email protected] adresine e-posta ile gönderilmelidir.(Teminat mektubu örneğine ise ; 20230515-YTGGK-Teminat-Mektubu-Ornegi_Revize01.pdf üzerinden ulaşabilirsiniz )
h) Taşıt sahibi tarafından doldurulup imzalanacak başvuru formu örneğine ise https://turing.tr/wp-content/uploads/2021/07/YTGGK-basvuru-formu.pdf üzerinden ulaşabilirsiniz.
2) Öğrenim gören yabancılar için gerekli olan belgeler ;
a) İkamet tezkeresi (Mavi Kart sahiplerinden istenmez.)
b) Ögrenim gördüğü yerden, Kuruma hitaben ögrenci belgesi.
c) Pasaport, sürücü belgesi (fotokopileriyle beraber)
d) Taşıtın kendine ait oldugunu gösteren taşıt ruhsatı satış varsa, ilgili konsolosluktan satış sözleşmesi (satıcıya ait ruhsat fotokopisi ile birlikte)
e) İlgili Gümrük Müdürlüğü’nden alınmış "Araç Tespit Tesellüm Tutanağı"
f) Taşıtın, marka, tipi, motor hacmi, model yılı ve şase numarasına göre. (Nakit veya Kurum örnegine uygun, vadesiz banka teminat mektubu Teminat bilgisi [email protected] adresine e-posta ile gönderilmelidir.(Teminat mektubu örneğine ise ; 20230515-YTGGK-Teminat-Mektubu-Ornegi_Revize01.pdf üzerinden ulaşabilirsiniz )
g) Taşıt sahibi tarafından doldurulup imzalanacak başvuru formu örneğine ise https://turing.tr/wp-content/uploads/2021/07/YTGGK-basvuru-formu.pdf üzerinden ulaşabilirsiniz.
3) Emekli olmuş yabancılar için gerekli olan belgeler ;
a) İkamet tezkeresi
b) Ülke sosyal güvenlik kuruluşlarınca verilen, emekli olduğunu gösteren belge (büyükelçilik veya konsoloslukça onaylı Türkçe tercümeli)
c) Pasaport, sürücü belgesi (fotokopileriyle beraber)
d) Taşıtın kendine ait oldugunu gösteren taşıt ruhsatı, satıs varsa, ilgili konsolosluktan satıs sözlesmesi (satıcıya ait ruhsat fotokopisi ile birlikte)
e) İlgili Gümrük Müdürlüğü’nden alınmış "Araç Tespit Tesellüm Tutanağı"
f) Taşıtın, marka, tipi, motor hacmi, model yılı ve şase numarasına göre. (Nakit veya Kurum örneğine uygun, vadesiz banka teminat mektubu .Teminat bilgisi [email protected] adresine e-posta ile gönderilmelidir.(Teminat mektubu örneğine ise ; 20230515-YTGGK-Teminat-Mektubu-Ornegi_Revize01.pdf üzerinden ulaşabilirsiniz )
g) Taşıt sahibi tarafından doldurulup imzalanacak başvuru formu örneğine ise https://turing.tr/wp-content/uploads/2021/07/YTGGK-basvuru-formu.pdf üzerinden ulaşabilirsiniz.
E-ikametsigorta.com, İkamet Sigortalarında Türkiye de Lider olan Ankara Sigorta, Türk Nippon Sigorta, Demir Sigorta ve GIG Sigorta şirketlerinin Resmi Yetkili / Online - Dijital Satış noktasıdır. Web sitemizdeki poliçelerin tamamı ikamet başvuruları için geçerlidir. Ayrıca ihtiyaç duyacağınız tüm sigorta ürünleri için müşteri hizmetlerimiz ile iletişime geçmeniz yeterlidir
Saygılarımızla
· E-İkamet Sigorta Ekibi
· Web Sitesi: https://www.e-ikametsigorta.com/
· İletişim: +90 212 355 89 89
· WhatsApp: http://wa.me/902127060141
· Adres: Nispetiye Mah. Gazi Güçnar Sok. No:4 Kat:4 Ofis No:10 Beşiktaş, İstanbul
Tags : yabancı özel sağlık sigortası , özel sağlık sigortası yabancılar için, yabancılar için özel sağlık sigortası, ozel sigorta yabancilar için , yabancilar icin ozel saglik sigortasi fiyatlari , yabancılar için özel sağlık sigortası fiyatları 2025 , yabancı özel sağlık sigortası fiyatları , yabancılar için özel sağlık sigortası fiyatları , yabancılara özel sağlık sigortası fiyatları , yabancı uyruklu özel sağlık sigortası , allianz yabancı sağlık sigortası , aksigorta yabancılara özel sağlık sigortası , allianz vitamin 2e , allianz yabancı sağlık , allianz yabancı sağlık sigortası anlaşmalı hastaneler , elit yabancılar için özel sağlık sigortası , yabanci uyruklulara ozel saglik sigortasi , yabancilar icin ozel saglik sigortasi , yabancilar için özel sağlık sigortası fiyatları , yabancı uyruklu kişilere özel sağlık sigortası , yabancı uyruklular için özel sağlık sigortası , yabancılar için özel sağlık sigortası fiyatları 2025 , yabancılar için özel sağlık sigortası fiyatları 2025,