İkamet Kimlik Kartınızı Kaybederseniz!
Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Bu blog yazımız ile Türkiye’de ikamet ederken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri olan ‘’Oturum İzni Kartınız ‘’ yani ‘’İkamet Kartınızı’’ kaybetmeniz durumunda neler yapmalısınız, bu konuyu ele alacağız.
Öncelikle biliyorsunuz ki Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu kişilerin ülkelerine göre Türkiye’de turistlik gezi amaçlı kalma süreleri 30 veya maksimum 90 gündür. Bu süreden daha fazla kalmak isteyen bireyler ikamet iznine yani oturma iznine başvuru yapmaları zorunludur. Bu süreyi aşan yada ikamet izni başvurusunda bulunmayan kişiler kaçak duruma düşecektir, Türkiye’de kaçak kalan yabancıların evraklarının tam olmaması, usule aykırı davranış, cezanın eksik beyanı ve eksik ödenmesi, yabancı hakkında sınırlama bulunması, Türkiye’ye yeniden girişin usullere uygun yapılmaması, girdikten sonraki ikamet izni başvurusunda hata yapılması veya sürenin aşılması gibi durumlarda 5 yıl boyunca Türkiye’ye giriş yasağı (Deport) kararı verilebilmektedir. Bu nedenle siz değerli yabancı misafirlerimize önerimiz vize süreniz bitmeden mutlaka ikamet başvurunuzu yapmanız olacaktır.
Peki Türkiye’de Oturum İzni Aldıktan Sonra Eğer ki Kimlik Kartınızı Kaybederseniz Neler Yapmalısınız ?
Türkiye’de yasal olarak ve geçerli bir sebep göstererek uzun süreli kalacaklar için verilen ikamet izin kartları, yabancıların yasal olarak ülkede bulunmaları konusunda yasal bir belgedir bu nedenle özenle saklanması gerekmektedir. Fakat, Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancıların sahip oldukları ikamet izni kartları bazı durumlarda kaybolabilir veya çalınabilir. Bu gibi durumlarda ilk olarak bulunduğunuz ilçedeki en yakın polis merkezine giderek konuyla ilgili tutanak tutturmanız gerekiyor. Bu işlemden sonra göç idaresine giderek aşağıdaki belgeler ile ikamet izin kartınızı yeniden çıkartabilirsiniz.
Peki bu belgeler nelerdir ?
• Polis merkezinden alınmış kayıp tutanağı
• Nüfus Müdürlüğünden yerleşim yeri belgesi veya noter onaylı kira kontratı
• Pasaport fotokopiniz
• 2 adet biometrik fotoğraf
• Ülke harcınızın yarısı (18 yaşından küçükler için ülke harcınızın ¼ ü ödenmelidir) ödediğinize dair vergi dairesinden alacağınız ödeme makbuzu
• İkamet Kart ücreti yatırılması ödediğinize dair vergi dairesinden alacağınız ödeme makbuzu
Bu belgeler ile Göç İdaresine başvuru yaptıktan sonra ikamet kartınız gelene kadar dahi geçici belgeniz ile Türkiye’de sorunsuz olarak kalabilirsiniz.
Peki Bu Konuda En Çok Merak Edilen Birkaç Soruyu Ele Alırsak
Soru 1 : İkamet Kartımı kaybettiğimde yenilecek kartımda ikamet süresi değişecek mi ? ikamet tarihim yeniden mi başlayacak ?
Cevap 1: Göç idaresine başvuru yaptıktan sonra size mevcut ikamet süreniz kadar ikamet kartınız verilecektir böylelikle süreniz değişmemiş olacaktır.
Soru 2: Peki yeni kart başvurusunda bulunduktan sonra kart gelene kadar kullanmak üzere göç idaresinden geçici bir belge alınabilir mi ?
Cevap 2 : Göç idaresi aynı ikamet başvuru sürecinin değerlendirme aşamasında olduğu gibi Türkiye sınırları içerisinde ikamet edebilmek ve seyahat edebilmek adına geçici belge vermektedir.
Soru 3: Yeni ikamet kartı çıkana kadar yurtdışına çıkış mümkün müdür ?
Cevap 3 : Maalesef göç idaresi sadece yurtiçinde ikamet etmek ve seyahat edebilmeye müsaade etmektedir, yurtdışı seyahatleri mümkün değildir.
Bu haftaki yazımızda Türkiye'de yaşayan yabancıların ikamet ederken dikkat etmesi gereken en önemli olan konuyu ele aldık, yabancıların hayatını kolaylaştırmak ve her zaman resmi ve yasal kuruluşlardan aldığımız en son güncel bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz
Her Türlü Soru ve Taleplerinizi sorabileceğiniz ana dilde ki müşteri hizmetlerimizin 7 gün hizmet verdiği whatsapp iletişim hattımız ile her zaman iletişime geçebilirsiniz
Saygılarımızla,
E-İkamet Sigorta Ekibi
Web Sitesi : https://www.e-ikametsigorta.com/
İletişim :+90 212 355 89 89
WhatsApp :+90 212 355 89 89
Adres : Nispetiye Mah. Gazi Güçnar Sok. No:4 Kat:4 Ofis No:10 Beşiktaş, İstanbul
Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştirin. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.
Tags:страхование проживания;иностранное медицинское страхование;страхование для иностранцев;медицинская страховка для вида на жительство в Турции;страхование проживания. страхование вида на жительство; Иностранное медицинское страхование; Страхование для иностранцев; Медицинская страховка для вида на жительство в Турции; Страхование проживания; страховка для внж в турции ;e-ikamet.goc.gov.tr ; медицинская страховка иностранца.: Insurance for Residence , Foreign Health Insurance; Insurance for Foreigners , Health insurance for residence permit in Turkey , Residence Insurance , страховка длявнж в турции , www.e-ikamet.goc.gov.tr , Foreigner Health Insurance , İkamet insurance , Yabancı Sağlık Sigortası , Yabancı Sigorta, Oturum İzin Sigorta , Göç İdaresi Sigorta , E-İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sağlık Sigortası , İkamet Sigorta , Turkish Citizenship , Ankara Sigorta , Türk Nippon Sigorta , Sompo Japan Sigorta , Arex Sigorta , Groupama Sigorta , Demir Sigorta , İkamet için Sigorta , İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sigortası, ikamet sigortası