Kısa Dönem İkamet İzni İptali

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

06/02/2023

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Türkiye’de yaşayan yabancı misafirlerin hayatlarını kolaylaştırmak için sigorta ve ikamet süreçleri hakkında öğrendiğimiz yasal bilgileri paylaşmaya devam ediyoruz.



Bu blog yazımız ile 2023 yılının ilk aylarında ikamet uzatma ya da bazı ülkeler için ilk başvurularda ikamet başvurusunun olumsuz sonuçlanması söz konusu. Bu amaçla ikamet ret olması sonucu yabancı uyruklu misafirlerimizin ülkede ikamet etmesi mümkün olmayacağı için edindiğimiz yasal bilgiler ile bu süreçte neler yapmaları gerekli biraz bundan bahsedeceğiz.

İkamet izni başvurusunda bulunan ve başvurusu ret ile sonuçlanan yabancı misafirlerimizin Türkiye’de ikamet etmesi mümkün değildir. Bu nedenle ikamet izni başvurusu reddi söz konusu olduğunda ret kararına uygun itirazda bulunmak, itirazın kabul edilmesi adına önemlidir. Bu süreçte bulanacağınız itirazın mutlaka bir avukat eşliğinde olması çok çok önemlidir.

Türkiye’de ikamet izni kurumuna ait yasal düzenlemeler, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile tanzim edilmiştir. Türkiye’de yaşamak isteyen yabancı misafirlerimizin yasal olarak kalış vize sürelerini aşan sürede Ülkede kalmak istediklerinde kanunen kurallara uygun bir şekilde ikamet izni başvurusunda bulunması, yetkili merciiler tarafından değerlendirilen başvurunun olumlu sonuçlanması gerekir. Ancak başvurunun Göç idaresi tarafından incelemesi sonucu ikamet izni alınabilmesi için gereken şartları yerine getirmemesi halinde ikamet izni başvurusunun reddi söz konusu olur.

 

Peki İkamet İzni Başvurusu Neden Reddedilir?

İkamet izni başvurusunun reddi, başvuru sürecindeki hatalar veya oturma izni başvurusunun türüne göre veya Türkiye’de kalış amacının gerekçelerinin yeteri derecede belgelenmemesi nedeniyle göç idaresi tarafından ikamet reddedilebilir.

Peki İkamet İzni Başvurusunun Reddine Neden Olabilecek Sebepler Nelerdir?

  • Başvuruda bulunulan ikamet izni türüne göre arana şartların sağlanamaması.
  • Başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişi hakkında deport kararı bulunması.
  • Başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişi Türkiye’ye giriş yasağı bulunması.
  • Başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişi toplum sağlığını riske edecek bir hastalık taşıması.
  • Başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişi ikamet izni alması halinde Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini ibraz etmemesi.
  • Başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişi vize süresini aşması veya vize ihlali bulunmasının ardından oturma iznine başvurması.
  • Başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişi kendisi için uygun ikamet izni türü yerine bir başka ikamet izni çeşidine başvurması.
  • Başvuruda bulunan yabancı uyruklu kişi vize muafiyet süresinin tamamlanmasının ardından oturma izni başvurusunda bulunması.

İkamet izni başvurusu reddi sebepleri genel olarak yukarıda sıralanan sebeplerdir. Bunun haricinde ek özelliklerine göre farklı sebepler de mevcut olabilir. Bu süreçler belirli dönemlerde yasaların güncellenmesi veya Ülkede ’de kalış amacına bağlı olarak ek evrakların talep edilmesine bağlı olarak güncellenebilir.

Peki İkamet İzni Başvurusunun Reddi Halinde Neler Yapılabilir?

Göç idaresi tarafından gereken şartların karşılanmaması veya başvuru sürecinde hataların olması halinde ikamet izni başvurusu reddi kararı verilebilir. Ret kararı yabancı uyruklu kişiye göç idaresi tarafından randevu gününde yada sonrasında bilgilendirilir. Tabi ki ikamet izni başvurusu reddedilen yabancının ret kararına itiraz hakkı vardır. Yabancı uyruklu kişilerin oturma izni başvurusuna verilen ret kararının kendisine bilgilendirildiği günü takip eden 60 gün içinde, başvurunun reddi kararının iptali için idare mahkemesinde başvurabilir.

Oturma izni başvurusunun reddedilmesi üzerine yabancı uyruklu kişilerin, vize ya da vize muafiyetinin bitmesinden sonraki 10 günlük süre içinde Türkiye’den çıkış yapması gerekmektedir. Eğer ki vize muafiyetine sahip değilse, ret kararının kendisine bildirildiği günden itibaren 10 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerekir.

Yabancı misafirlerimizin ikamet izni başvurusu reddi kararına yapacağı itiraz, ülkeyi terk etmesi için düzenlenen 10 günlük sürenin işlemesine mâni değildir. Yani ret kararına itirazda bulunsa bile belirtilen sürede ülkeden çıkış yapması gerekmektedir. Söz konusu süre içerisinde ülkeyi terk etmeyen yabancı uyruklu kişiler hakkında sınır dışı etme kararı verilir ve bunun yanı sıra idari para cezası uygulanır. Bu yüzden yasal sürelere uygun hareket edilmesi ve sürecin doğru ve hızlı şekilde neticelendirilmesi için bu başvuruların mutlaka bir avukat eşliğinde yapılması gerekmektedir.

Peki İkamet İzni Başvuru Reddedilen Yabancı Misafirler Yeniden Nasıl Başvuru Yapabilir?

Oturma iznine ret verilen yabancı misafirlerimiz ülkeden çıkış yaptıktan sonra yeniden ikamet başvurusunda bulunabilirler. Eğer ki ret kararına ilişkin 6 ay içerisinde bu başvuru yapacaklar ise mevcut ikamet başvuru türünden farklı bir ikamet türüne başvurmaları gerekmektedir.

Örnek ile açıklamak gerekir ise kısa dönem turistlik ikamet türüne başvuran ve ikamet reddedilen yabancı misafirlerimizin 6 ay içerisinde ikamete başvurmak istemeleri durumunda farklı bir gerekçe göstermeleri gerekmektedir. Yani Türk eş ile evli yabancı misafirlerimizin aile ikametine, dil kurslarına yazılarak Türkiye’de dil öğrenmek amaçlı bir kalış amacı yada Türkiye’de minimum 75 bin dolar değerinde bir ev alarak taşınmaz ile ikamete başvurabilirler.

Eğer ki kişi aynı gerekçe ile ikamete başvuracak ise 6 ay beklemesi gerekmektedir.

E-ikametsigorta.com olarak tüm yasal güncellemeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Tüm ikamet başvuru türlerinde geçerli olacak yabancı sağlık sigortanızı web sitemizden ONLINE, 7 gün / 24 saat olarak 3 adımda hızlı ve çok kolay bir şekilde satın alabilir ve Anında Poliçenize / Poliçe Numaranıza ulaşabilirsiniz.

E-ikametsigorta.com olarak sigorta satın alma süreçleri kadar sigortanızı satın alma sonrası süreçlerinizde de her zaman sizlere destek sağlamaktayız. Müşteri hizmetlerimiz 7 gün, 4 dilde sizlere hizmet vermekten mutluluk duyar.

Saygılarımızla,

E-İkamet Sigorta Ekibi

Web Sitesi : https://www.e-ikametsigorta.com/

İletişim   :+90 212 355 89 89

WhatsApp : wa.me/902123558989

Adres   : Nispetiye Mah. Gazi Güçnar Sok. No:4 Kat:4 Ofis No:10 Beşiktaş, İstanbul         

Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştirin. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.  

Tags:страхование проживания;иностранное медицинское страхование;страхование для иностранцев;медицинская страховка для вида на жительство в Турции;страхование проживания. страхование вида на жительство; Иностранное медицинское страхование; Страхование для иностранцев; Медицинская страховка для вида на жительство в Турции; Страхование проживания; страховка для внж в турции ;e-ikamet.goc.gov.tr ; медицинская страховка иностранца.: Insurance for Residence , Foreign Health Insurance; Insurance for Foreigners , Health insurance for residence permit in Turkey , Residence Insurance , страховка длявнж в турции , www.e-ikamet.goc.gov.tr , Foreigner Health Insurance , İkamet insurance , Yabancı Sağlık Sigortası , Yabancı Sigorta, Oturum İzin Sigorta , Göç İdaresi Sigorta , E-İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sağlık Sigortası , İkamet Sigorta , Turkish Citizenship , Ankara Sigorta , Türk Nippon Sigorta , Sompo Japan Sigorta , Arex Sigorta , Groupama Sigorta , Demir Sigorta , İkamet için Sigorta , İkamet Başvuru Sigortası , İkamet Sigortası, ikamet sigortası

 

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz