Sokak Lezzetlerimiz
E-ikametsigorta olarak, yepyeni bir konu ile karşınızdayız :) İkamet için Yabancı Sağlık Sigortası’nı Online yaptırıp ikamet izninizi aldıktan sonra Türkiye’de ikamet etmeye başlamanın güzelliklerini size yaşamaya devam edeceksiniz. Size bu yazımızla ülkemize ait sokak lezzetlerini tanıtacağız, bu yazıyı okuduktan sonra birbirinden nefis sokak lezzetlerini tatmayı unutmayın.
1) Simit
Ülkemizde anlamı ve değerini asla yitirmeyen bir lezzettir simit peynir ve çay. Hatta bazı şehirlerimiz kendilerine has özel simitlere sahiptir: Ankara simidi, İzmir gevreği gibi. Öğrenciler, öğretmenler, Memurlar, Metropol Şehir İnsanlarının tamamı kesinle özellikle sabah kahvaltı olarak tüketiyoruz. Haşhaşlı, kaşarlı, Zeytinli, Çikolatalı gibi çeşitleriyle her zaman bizi mutlu etmeyi başaran simit, ister yanına çay ister ayran ile vazgeçilmeyen sokak lezzetlerimizdendir.
2) Kestane
Kestane, ülkemizde kış aylarının sokak lezzetleri arasında vazgeçilmezlerdendir. Soğuk havalarda 100 gram alıp sıcacık kese kağıdında yolda size eşlik eder J Kestaneyi kendi evinizde de tavada, fırında ya da haşlama usulüyle kolayca yapabilirsiniz. Tavada, Fırında yapmadan önce iyice yıkayıp, üzerinde bir kesik atın ki daha güzel pişsin J Eğer sobanız var ise kabuklarını da sobanız üzerinden yakıp kokusunu hissetmeyi unutmayınJ
3) Haşlanmış Süt Mısır/Köz Mısır
En sevdiğimiz sokak lezzetlerinden bir tanesi Haşlanmış Süt Mısır ve Köz Mısırdır. Nasıl Kestane kış ürünü ise, yaz mevsiminde hemen hemen her yerde sıklıkla görebileceğimiz mısırcı arabaları sayesinde yiyebiliriz. İster közlenmiş ister haşlanmış mısır farklı yapım metodları ile ciddi bir besin kaynağıdır. İzmire giderseniz süt mısır değil ”darı” demeniz daha doğru olur J
4) Midye
Sahil kenarlarındaki midye tezgahlarından şık restoranlarda kadar her yerde bulunan ve zevkle tüketilen midyeyi seven kadar sevmeyen lezzet avcıları çok. Lakin sevmeyenler için tavsiyemiz denize girdikten sonra, bol limon sıkıp bir tane yemeniz yönünde, çok hoşunuza gideceğine eminiz. Midye yemek öyle bir şey ki tıpkı çekirdek çitlemek gibi aman dikkat! Birer birer diyerek insan bir bakmış 20-30 adet midyeyi 5 dakikada hüpletmiş olabiliyor.
5) Tavuk Pilav
Özellikle öğlen saati geldiğinde ve acıktığımızı fark ettiğimizde hemen hemen her köşe başında bulabileceğiniz dükkanlar / seyyar tavuk pilav arabaları bizim için iyi bir alternatif olur. Ayaküstü sokak lezzetlerinin kralı olan tavuk pilav üzerine biraz karabiber yanına biraz turşu ve ayran ile Türk mutfağının önemli tatlarından olup fiyat tat dengesinin hakkını fazla fazla verir.
6) Kokoreç
Milletçe kokoreci çok severiz.( Sakatat yemeyenler hariç) Seyyar kokoreç tezgahları ise özellikle akşamın geç saatlerinde görmeye başlarız. Baharatları ile mis gibi kokusu ile tok olanları bile en azından bir çeyrek yemesine sebep olur. Sadelikten yana olanların tercih İzmir Kokoreç; Kokoreç yağına bandırılmış ekmek, kokoreç, tuz ve diğer baharatlardan ibaret olan bu kokoreç türü, kokorecini sade sevenlere hitap eder. İstanbul kokoreç İstanbul’daki kokoreçte aman aman bir kokoreç tadı alamazsınız. Zira içinde domates ve yeşil biber de var. Ayrıca kimyondan naneye ve kekiğe kadar pek çok baharat içeriyor.
7) Kumpir
İstanbul Ortaköy’den çıkıp meşhur olmuş sokak lezzetlerinden biridir kumpirJ Kısırlı, Mısırlı, Turşulu ve enfes sosları ile yemesi harikadır. Tereyağlı kaşarı sıcak patates içine harmanlanmış hali ise adeta bu lezzetin vazgeçilmezidir.
8) Midye Dolma
Deniz ürünü olarak bilinir aslında pişirilip iç pilav ile doldurulmasıyla hazırlanır, ülkemizde en çok Marmara ve Ege kıyılarında toplanır. Protein ve demir bakımından zengin olduğu için, kas gelişimini destekleyen besinler arasındadır. Dokuları güçlendirmesinin yanı sıra göz sağlığına da olumlu bir etkisi olduğu söylenir.. Genellikle dışarıda satılan midye dolma, deniz ürünleri arasında en sevilen çeşitlerden biridir
9) Tantuni
Aslında Mersin iline ait yöresel bir yemektir. Yağsız ve sinirsiz etlerin küçük küçük doğranıp haşlandıktan sonra terbiye edilip soğan, domates, maydanoz, ayçiçek yağı ve baharatlarla harmanlanıp dürüm şekilde sunulan bir yemektir. Eğer mersinde tantuni yerseniz, farklı bir ilde bir daha yemezsiniz onu söyleyebiliriz J
10) Çiğ Köfte Dürüm
Eskiden etin saatlerce ince bulgurla beraber yoğurulmasıyla hazırlanır idi. Artık çiğ köfte çoğu yerde etsiz olarak hazırlanıyor. İncecik lavaşın içine yeşillikler ile beraber sarılıp afiyetle yenir. Çiğ köfteci bir de tadım ile başlanır, nasıl olsa devamı gelir çünkü J
E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. Yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz.
Saygılarımızla
E-İkamet Sigorta Ekibi
Önemli Not; Bütün ikamet işlemlerinizi Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî web sitesi olan https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden bizzat kendiniz gerçekleştiriniz. Üçüncü kişilerle ve aracılarla kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız. İkamet başvurunuzu bu site dışında kesinlikle yapmayınız.