Türkiye'de Bağımsız Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Önemli Uyarı: Açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, güncel ve detaylı bilgilere e-ikamet.goc.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

25/11/2024

Sayın Yabancı Sağlık Sigortası müşterilerimiz, Türkiye’de yaşayan yabancı misafirlerin hayatlarını kolaylaştırmak için sigorta ve ikamet süreçleri hakkında öğrendiğimiz yasal bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Web Sitemiz sadece Yabancı Sağlık Sigortası / İkamet İzin Sigortasını sunar. Bu amaç ile kurulmuştur. Bunun dışında hiçbir farklı sigorta ürünü yoktur. Sitemizde ve blog yazılarımız yer alan ikamet izin süreçleri ile ilgili tüm bilgiler kullanıcıları bilgilendirmek amaçlı olup sigortalılarımıza yardımcı olmak için tamamen ücretsiz olarak paylaşılmaktadır.

Bu haftaki blog yazımızla Türkiye'de bağımsız çalışma izni başvurusu nasıl yapılır, buna değineceğiz.

Öncelikle çalışma izni nedir ? açıklık getirelim

Çalışma izni, Bakanlık tarafından düzenlenen resmî bir belge olarak geçerlilik süresi boyunca yabancı uyruklu kişiye  Türkiye’de çalışma ve ikamet etme hakkı sağlar. Bu izin, 6735 Sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu çerçevesinde düzenlenir ve Türkiye’deki işverenlerle yabancı çalışanlar arasındaki iş ilişkisine resmiyet kazandırır. Çalışma izni olmadan yabancı uyruklu bireylerin Türkiye'de çalışması yasal olarak mümkün değildir. Türkiye’de çalışma izni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmekte olup, yabancıların çalışma hayatına katılabilmesi için gerekli olan belgedir.

Normal şartlarda, çalışma izni veya çalışma vizesi almanın en kolay yolu, sizi yabancı bir çalışan olarak sponsor edecek bir Türk şirketi veya işvereni aracılığıyla olur. Peki ya kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız ? Bağımsız bir şekilde çalışma izni almak istiyorum diyorsanız sizi ne gibi bir süreç bekliyor ?

Bağımsız çalışma izni hiçbir yabancıya verilemez , belirli gereklilikleri karşılamanız gerekecektir. Aynı zamanda izin süresiz olarak verilemez,  yani belli bir süre geçerliliği olacaktır.

Bağımsız çalışan olarak başvurunuz aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilecektir:

  • Eğitim seviyeniz
  • Mesleki kapasiteniz ve deneyiminiz
  • Bilim ve teknolojiye yapacağınız katkılar
  • Yatırımınızın/çalışmanızın ulusal ekonomiye nasıl fayda sağlayacağı
  • Yabancı bir şirketin ortağı olmanız durumunda Türkiye'ye yatıracağınız sermaye.

 

 

 

Nasıl başvurabilirsiniz?

Türkiye'de yabancı olarak bağımsız çalışma izni başvurusunda bulunabilmeniz için. En az 5 yıl boyunca yasal ve kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmiş olmanız gerekir. Çalışmanızın Türkiye'deki istihdamı olumlu etkilemesi ve ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ise oldukça önemlidir.  Yabancılar İçin Çalışma İzni Kanunu'nun 9. maddesinde belirtilen hususlara tabidir . Çalışmanızın Türkiye'nin istihdamı üzerinde yaratacağı "katma değer" değerlendirilirken ilgili makamların görüşleri dikkate alınmaktadır.

Öğrenim amaçlı ikamet izinleri hariç olmak üzere, yani öğrenci olarak kaldığınız sürenin dışında  en az 6 ay süreli geçerli ikamet iznine sahip olan yabancı uyruklu bireyler , doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunabilirler.

Ancak eşiniz ve çocuklarınızla birlikte Türkiye'ye geldiyseniz ve hepiniz söz konusu zaman dilimi içinde burada ikamet edip eğitim aldıysanız, Türkiye'de öğrenci olarak geçirdikleri süreler oturma izninize sayılmaktadır.

Gerekli evrakları teslim ettikten sonra bakanlık başvurunuzu değerlendirecek ve ortalama  bir ay içinde size dönüş yapmaktadır.

Başvurunuz ve çalışmanız bu kategoride izin almaya uygun görülürse, size "Bağımsız Çalışma İzni Başvuru Belgesi" verilecektir. Bu belge, düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay geçerli olacaktır.

Bu arada sizden işyerinizi kurmanız istenecektir. Ticaret sicil kayıtlarınızı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunduktan sonra bağımsız çalışma izniniz verilecektir.

Başvurunuz reddedilirse, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ticaret sicil kayıtlarını tutmakla görevli makam ve il emniyet müdürlükleri bilgilendirilecektir. Ülkede izinsiz kalmaları önlemek için ikamet durumunuzu değerlendireceklerdir.

Çalışma İznim Varsa Oturma İzni Almam Gerekir Mi?

Bağımsız çalışma izniniz, çalışma izninizin geçerli olduğu süre boyunca, yaptığınız işin niteliği değişmediği sürece, oturma izniniz yerine de geçecektir.

İzin süresi, İçişleri Bakanlığı tarafından yabancıların Türkiye'de ikamet ve seyahatlerine ilişkin mevzuata göre belirlenir.

Bağımsız çalışma izninize göre, süresi dolduğunda oturma izniniz için bir uzatma verilmez ise durumunuz  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirecektir. Ülkeyi terk etmek veya başka bir oturma izni türüne başvurmak için 10 gününüz olacaktır.

İhtiyaç Duyacağınız Belgeler

Türkiye'de 5 yıl boyunca yasal ve kesintisiz ikamet ettiğinizi kanıtlamak için, bunu belirten bir polis belgesi almanız gerekecektir. Bu belge, başvuru paketinizin bir parçası olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunacağınız belgeler arasında yer alacaktır.

Başvurunuz değerlendirilirken yetkililer aşağıdakileri kanıtlayan belgeler talep edebilir:

  • Çalışmanız/iş faaliyetleriniz ulusal ekonomiye katkı sağlayacaktır.
  • Bahsi geçen ticari faaliyeti/çalışma kapsamını yürütmek için yeterli geliriniz var olması

·      Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunulması gereken destekleyici ve kimlik belgeleri.

Diyelim ki iş kolunuz "mesleki hizmetler" kapsamına giriyor. Bu durumda, ilgili makamlardan aldığınız, niteliklerinizi ve sunmayı planladığınız profesyonel hizmetleri ayrıntılı olarak açıklayan bir belge sunmanız gerekecektir.

Sağlık veya eğitim alanında çalışacaksanız Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ön izin almanız gerekecektir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler !

Çalışma vizesi için başvururken, her ay ödeyeceğiniz sosyal güvenlik ve sağlık primlerini, Türk hükümetinin Sosyal Güvenlik kurumu SGK’ya ödemeyi göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Çalışma sisteminde aktif kaldığınızdan, devlet sağlık sigortası kapsamında sigortalı olduğunuzdan ve gelecekteki emeklilik ve emeklilik haklarınızın yasa kapsamında korunduğundan emin olmalısınız. Bu, Türkiye'de yasal olarak çalışmanın ön koşuludur.

 

E-ikametsigorta.com olarak sigorta satın alma süreçleri kadar sigortanızı satın alma sonrası süreçlerinizde de her zaman sizlere destek sağlamaktayız. Müşteri hizmetlerimiz 7 gün, 4 dilde sizlere hizmet vermekten mutluluk duyar.

E-ikametsigorta.com, ikamet için yabancı sağlık sigortası hizmeti sunan bir Online satın alma platformudur. E-randevu.goc.gov.tr sitesini ziyaret etmeden önce yabancı sağlık sigortası hizmetlerimiz için lütfen web sitemizin ana sayfasını ziyaret ediniz.

Saygılarımızla

E-İkamet Sigorta Ekibi

 

 

Tags : yabancı özel sağlık sigortası , özel sağlık sigortası yabancılar için, yabancılar için özel sağlık sigortası, ozel sigorta yabancilar için , yabancilar icin ozel saglik sigortasi fiyatlari , yabancılar için özel sağlık sigortası fiyatları 2022 , yabancı özel sağlık sigortası fiyatları , yabancılar için özel sağlık sigortası fiyatları , yabancılara özel sağlık sigortası fiyatları , yabancı uyruklu özel sağlık sigortası , allianz yabancı sağlık sigortası , aksigorta yabancılara özel sağlık sigortası , allianz vitamin 2e , allianz yabancı sağlık , allianz yabancı sağlık sigortası anlaşmalı hastaneler , elit yabancılar için özel sağlık sigortası , yabanci uyruklulara ozel saglik sigortasi , yabancilar icin ozel saglik sigortasi , yabancilar için özel sağlık sigortası fiyatları , yabancı uyruklu kişilere özel sağlık sigortası , yabancı uyruklular için özel sağlık sigortası , yabancılar için özel sağlık sigortası fiyatları 2020 , yabancılar için özel sağlık sigortası fiyatları 2021, randevu.goc.gov.tr/

 

 

 

En yeni blog yazıları için kaydolun ve en iyi teklifleri alın

Teşekkür Ederiz.
Seçiniz